veszély

2020.06.01. 15:30

A nógrádi fővadász elárulta, mit tegyünk ha vaddisznóval találkozunk

A tavasz a természetben az ébredő új élet időszaka. Ez idő tájt a legnagyobb az esélye annak, hogy csíkos vadmalacokkal futunk össze kirándulás közben...

Bercsényi Kinga

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rudmer Zwerver

Hazánk egyik legelterjedtebb nagyvadfaja a vaddisznó, megtalálható az alföldi síkvidékektől az ország hegyvidéki területéig szinte mindenhol. A vaddisznó párzási időszaka általánosságban októbertől januárig tart, de szaporodásbiológiai rendje az elmúlt években felborulni látszik, amelynek oka a környezetünk változása.

– A vaddisznó vemhességi ideje általában 115 nap, ezt a koca kondíciója némileg befolyásolhatja. A tavaszi időszak mind a vadgazdáktól, mind a turistáktól, természetjáróktól egyaránt felelősségteljesebb hozzáállást követel meg. Nyugalom kell a vadnak a szaporodási időszakban – fejtette ki Zám Zalán, a Nógrád-cserháti tájegység fővadásza.

Hozzátette: lehetőség szerint a kijelölt turistautakról ne térjünk le, ne háborgassuk jelenlétünkkel az erdő és a vad nyugalmát.

A vaddisznókocák száraz aljnövényzetből épített úgynevezett malacozó vackokban hozzák világra utódaikat. Ezeket a fialóvackokat a malacok már néhány nap után elhagyják, de táplálkozásukat tekintve továbbra is az anyjukra vannak utalva. A koca és a malacai hang és szag alapján ismerik fel egymást, de a malacok bármely koca riasztó hangjára reagálnak.

– Fontos, ha magányos malacot vagy koca nélküli állatokat látunk, ne akarjuk megmenteni, megfogni őket! Semmiképpen se próbáljunk meg közel menni hozzájuk, ne simogassuk, még akkor sem, ha látszólag egyedül vannak. A malac magas hangú visítozása jelzés a koca számára, hogy bajban van, aki hirtelen, váratlan pillanatban érkezve elkezd morogni, csattogtatja a fogait és elindul az ember felé. Így próbálja mindenáron védelmezni a kicsiket, nem törődve ilyenkor semmilyen emberi jelenléttel. A vaddisznók szoros családi kötelékben, kondákban élnek, az egymással rokon kocák körültekintően végzik a malacaik gondozását, nevelését – mondta a szakember.

Zám Zalán arra is felhívta a figyelmet, hogy a vaddisznó a hiedelemmel ellentétben alapvetően nem támad, fél az embertől. Azonban veszélyt jelenthet állatra és emberre is, ha sarokba szorítják, vagy ha malacait veszélyben érzi. Ekkor a saját élete vagy utódai épsége érdekében képes támadólag fellépni rókával, kutyával, de akár még az emberrel szemben is. Ha magányosnak tűnő, keresgélő kismalacokat látunk, mielőbb próbáljunk meg csendesen távozni a helyszínről. Minden bizonnyal rövid időn belül meg fogja találni a közelben lévő koca a malacot.

– Így tavasszal különösen, de az év más szakában is viselkedjünk a természetben felelősségteljesen! – tette hozzá a tájegységi fővadász. – Körültekintő viselkedésünkkel nemcsak a természet rendjének megőrzését segítjük elő, hanem saját biztonságunkat is garantálhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában