makett

2020.06.13. 10:54

A kisvasutak megszállottja a szécsényi igazgatóhelyettes

Talán nincs is olyan gyerek, aki ne szeretne kisvonatot, modellvasutat építeni. Így volt ezzel a szécsényi Borda Tamás is, a helyi katolikus iskola igazgatóhelyettese, akit szintén gyermekkorában érintett meg a vasút. Karácsonyra kisvasutat kapott szüleitől, ez volt az első készlete.

Sz. F.

Borda Tamás saját fejlesztésű modulasztalával

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

– Nagy hatással volt rám, hogy édesapámmal fejleszthettem tovább a játékot. A vasútmodellezés szinte egész életemet végigkísérte. Kisebb kihagyással folyamatosan volt terepasztalom. Állandóan fejlesztettem ez irányú tudásomat. Óvodás koromtól a mai napig a kisvasutak világában élek – mondta.

Gyermekként édesapjával, diákkorában iskolatársaival tervezte, építette a terepasztalt. Felnőttként, családot alapítva már egyedül dolgozott a tereptárgyak kialakításán. Családja mindvégig partner volt ebben. Ahogy mondta, a vasútmodellezés nem olcsó hobbi, anyagiakban a vadászathoz, horgászathoz lehetne hasonlítani. Nagy előnye, hogy otthoni időtöltésként lehet végezni.

Borda Tamás saját fejlesztésű modulasztalával
Fotó: Sz.F. / NMH

Borda Tamás vasútmodellezésében 2012-ben új fejezet kezdődött. – Rátaláltam a balassagyarmati vasútmodellező klubra, amelynek tagja lettem. Társaimmal együtt fejlődünk, tanuljuk a digitális kor újdonságait.

A klub több lelkes taggal bővült, majd egyesületté alakult. Székhelyük Balassagyarmat, elnökük pedig a szécsényi Borda Tamás lett, aki azóta is betölti ezt a tisztséget. Kéthetenként, szerdai napokon találkoznak a gyarmati Mikszáth művelődési központban. Közösen fejlesztik 30 méteres modulasztalukat. Az egyesület minden év tavaszán kiállítást szervez, ahol bemutatják a tagok magánasztalait és a klub modulasztalát. Tavaly volt a 10. jubileumi kiállításuk, amelyen a művelődési ház mindkét szintjét megtöltötték a látnivalóval.

– Az idei áprilisra tervezett kiállításunk a járványveszély miatt elmaradt, de reméljük, hogy még idén ősz idején pótolni tudjuk. Addig is otthon bővítjük terepasztalainkat – mondta Borda Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában