Jódaqua-kút

2020.05.29. 11:20

Több millió éves, jódos gyógyvizet rejt Sóshartyán páratlan forráskútja

A magyar vízbázisok között létezik egy világszinten egyedülállóan magas jódkoncentrációval rendelkező hely, amely a nógrádi megyehatáron belül, a festői környezet ölelte Sóshartyánban található. A Nógrádikum címet viselő Jódaqua-kút vize immár hét évtizede bizonyítja hatékonyságát a gyó­gyászatban.

Palchuber Kinga

.

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A hazánkban fellelhető felszíni és felszín alatti vizek túlnyomó többsége alacsony jódtartalmú. Ám, ahogy mondják: a kivétel erősíti a szabályt! E világviszonylatban is ritka kivétel közé tartozik az a sóshartyáni kút, amelyben az egyedülállóan ritka és magas jódtartalommal bíró gyógyvíz csordogál.

A helyszínen elvégzett földtani és vízföldtani vizsgálatok azt bizonyították, hogy az 530 méter talpmélységű vízadóbázis az oligocénkori tenger hordalékával dúsult, amely a becslések szerint mintegy 20-25 millió évvel ezelőtt jöhetett létre. Egyébként magára a nógrádi lelőhelyre – a szakirodalmi adatok alapján – az 1710-es években találtak rá, s a korai leírások szerint már ekkor gyógyerőt tulajdonítottak a forrásnak. A kút végső, hatszáz méteres mélyítését 1949-ben végezték.

A Jódaqua Kft. az egyedülálló gyógyvíz erejét felismerve immár 1997 óta foglalkozik annak palackozásával és forgalmazásával hazánkban, hozzájárulva ezzel a magyar lakosság körében jelentkező egészségügyi károsodásokkal járó jódhiányos állapotok felszámolásához és megelőzéséhez.

Az épület, amely alatt a 600 méter mély kút található
Fotó: L. B. / NMH

– A jódos gyógyvíz száz százalékban természetes eredetű, igazolt élettani hatással bíró őstengeri koncentrátum. A Jódaqua olyan magas koncentrációban tartalmaz jódot, hogy naponta elegendő csupán két millilitert fogyasztani belőle ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezet által javasolt napi jódmennyiséget fedezze. Emellett számos olyan fiziológiai szempontból értékes ásványi összetevőket is tartalmaz, amelyekre az embernek a testi és lelki erőnléthez szüksége van a mindennapokban – mondta a Nool.hu érdeklődésére Kabai Péter, a hazai vállalkozás ügyvezetője.

Hozzátette: az érintetlen, több millió éves vízbázisból nyert sós gyógyvíz természetes eredete miatt biztonságosan alkalmazható minden korosztály számára. Egy kis palack – adagolás függvényében – akár három-hat hónapra elegendő jódpótlást biztosít a szervezet számára.

A termék összetétele valójában az anyatermészet ajándéka: a gyógyvizet immár hetven éve alkalmazzák nagy hatékonysággal a gyógyászatban jódhiány megszüntetésére és megelőzésére. Kedvező hatásairól az elmúlt évtizedekben több, orvosok és gyógyszerészek továbbképzése céljából kiadott tankönyv is megemlékezik.

Kabai Péter kiemelte: a magyar tulajdonban lévő vállalkozás 2012-ben sikerrel pályázott a Magyar termék védjegy használatára is, hiszen a magyar lelőhelyről származó gyógyvizet hazai munkaerővel és technológiával termelik ki.

A Jódaqua továbbá évekkel ezelőtt kiérdemelte a Nógrádikum címet is, s a gyógyvizet jelképező gyógyszeres palack míg Sóshartyán címerpajzsán is visszaköszön.

A nógrádi lelőhelyre az 1710-es években találtak rá

Szakemberek átfogó vizsgálatai bizonyították, hogy a lakosság nyolcvan százalékának elégtelen a jódellátottsága. A fokozott jódhiány az emberi szervezet anyagcsere-folyamataiban és idegrendszeri működésében komoly rendellenességeket okozhat, sőt jelentősen csökkenti a pajzsmirigy hormontermelési képességét. A jódról köztudott, hogy a pajzsmirigy által termelt hormonok egyik fő alkotó része. E nyomelemnek a hiánya, vagy fokozott bevitele a hormonok szervezetben történő mennyiségi előállítását befolyásolja. Pajzsmirigyproblémák esetén mindenképpen érdemes kikérni szakember véleményét, mielőtt a beteg önhatalmúlag jódtartalmú kiegészítő alkalmazásával próbálkozna. A gyógyvíz használata ugyanis ellenjavallt a pajzsmirigy túlműködése és különböző gyulladásos folyamatainak kialakulása, a göbös golyva, valamint a Hashimoto-szindróma esetén is. A sóshartyáni gyógyvíz egyéb esetben nem okoz káros folyamatokat a szervezetben, mert többletbevitel esetén a felesleges jódmennyiség a vizelettel együtt távozik a testből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában