Járvány

2020.05.08. 11:20

Szarvashúst adományoztak a balassagyarmati kórház dolgozóinak

A nógrádi vadásztársadalom önzetlen felajánlásának köszönhetően csütörtökön szarvashúst kaptak a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet dolgozói, akik az első vonalban küzdenek a koronavírus-járvány megfékezéséért. Az adomány átadásán ott volt Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős agrárminisztériumi államtitkár is.

Hegedűs Henrik

Zám Zalán, Markó József gazdasági igazgató, dr. Szabó Géza, Zambó Péter és Balla Mihály a vadhús átadásán

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Nem sokkal 11 óra előtt furgon fékezett a balassagyarmati kórház elé. A nógrádi vadfeldolgozó tulajdonosa, Villányi Péter szállította le az általa feldolgozott húst, és készséggel meg is mutatta, milyen csomagolásban juttatják el az egészségügyi dolgozóknak szánt csemegét.

Nem sokkal később lépett ki a főbejáraton dr. Szabó Géza igazgató főorvossal együtt Zambó Péter államtitkár, aki erős nógrádi gyökerekkel rendelkezik: a város kórházában született. Elmondta: az egész országot átívelő kezdeményezés egyik állomása Balassagyarmat, hazánkban harmincöt helyszínen ötezer adag vadhúst kapnak a kiválasztott egészségügyi intézmények munkatársai, hiszen az ápolók, az orvosok, a kórházakban és a szakrendelőkben mindennap a járvánnyal harcolnak, és megérdemelnek minden törődést. Ide, az Ipoly-parti település kórházába száz kilogramm szarvashús hoztak.

Dr. Szabó Géza – akinek társaságában ott volt Balla Mihály országgyűlési képviselő és Csach Gábor polgármester is – köszönetét fejezte ki a nógrádi vadászoknak, akik közreműködtek abban, hogy az adomány eljusson hozzájuk.

Zám Zalán, a 202. Nógrád-cserháti tájegység fővadásza a kezdeményezés hátterére világított rá. A vadászatra jogosult személyek a veszélyhelyzetben tökéletesen felismerték azokat a lehetőségeket, amelyekkel támogatást nyújthatnak azoknak, akiknek hatékony szerepük van a járvány kezelésében és terjedésének megakadályozásában, elismerve ezzel az egészségügyben dolgozók mérhetetlen áldozatvállalását.

Az élelmezési osztály készíti el

A nógrádi vadásztársadalom egy emberként állt be az ötlet mögé és ajánlotta fel ki-ki a maga módján a lőtt vadat. Az ilinyi székhelyű Kőbérc, a Bér és a környező községek határában gazdálkodó Kisinci Földtulajdonosok Társult Közössége egyaránt két-két gímszarvasborjút, míg a kozárdi székhelyű Nagymezei Vadásztársaság egy gímborjút ajánlott fel. A vadhúst a kórház saját élelmezési osztályának konyhája főzi meg, és két részletben biztosítja azt az egészségügyi dolgozóknak.

Korábban már hasonló adományban részesítették a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházat, így most a választás Balassagyarmatra esett, amelyet a kormányzat COVID-kórháznak jelölt ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában