esélyegyenlőség napja

2020.05.05. 19:56

Mintegy nyolcezer mozgáskorlátozott önálló életét segítik Nógrádban

Az esélyegyenlőség napján 1992 óta országszerte a mozgássérült emberekre és életkörülményeikre hívják fel a figyelmet. A keddi nap legfontosabb üzenete, hogy első lépésként az érintetteknek kell elfogadniuk önmagukat, ugyanakkor a társadalmat is elengedhetetlen megtanítani a befogadásra.

Palchuber Kinga

Salgótarján központja az akadálymentesítés szempontjából viszonylag megoldott. Több alacsony küszöbű buszt is forgalomba helyeztek

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Szűkebb hazánkban mintegy hét-nyolcezer mozgáskorlátozott él, akik valamely nógrádi egyesülettel kapcsolatban állnak. A salgótarjáni székhelyű Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete (MESE) különféle programokkal, tájékoztatókkal és tanácsadásokkal segíti elő megyeszerte a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek foglalkoztatását, hogy az érintettek minél sikeresebben el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Emellett jogi dolgokról, az Egyenlő Bánásmód Hatóságról, segédeszköz-kölcsönzésről, támogatásokról és egyéb információkról is felvilágosítást nyújt számukra.

Uramecz János, a MESE elnöke elmondta: Salgótarján központja az akadálymentesítés szempontjából viszonylag megoldott, azonban szerte a megyében még nagy feladatnak ígérkezik az érintettek közlekedési színvonalának emelése. – Az intézmények akadálymentesített bejáratai sokszor eldugottak, míg a liftek és a mozgáskorlátozott-mellékhelyiségek kulcsáért is többször csöngetni kell. A megyei mozgássérültek elsősorban az üzleteknél és a szolgáltatóknál lévő küszöbök és lépcsők jelenléte, valamint a „látszatrámpák” miatt panaszkodnak – tette hozzá. Az új beruházások és a közszolgáltatások esetében már javult a helyzet, ám a régi lakóépületeket, üzleteket és utakat még mindig nehéz megközelíteni kerekesszékkel.

Salgótarján központja az akadálymentesítés szempontjából viszonylag megoldott. Több alacsony küszöbű buszt is forgalomba helyeztek
Fotó: L. B. / NMH

– A megyében több alacsony küszöbű buszt helyeztek már forgalomba, de számukat növelni kellene, hogy a mozgáskorlátozottak bármikor útnak indulhassanak. A vonatozáskor „elvileg” kérhető beszállást segítő eszköz, de gyakorlatilag ez olyan bonyolult ügyintézéssel jár, hogy az érintettek inkább nem igénylik… – ismertette Uramecz János.

Hangsúlyozta: a megyében minél több fogyatékosbarát munkahely kellene, hiszen e cím elnyerésével népszerűsíthetik a sérültekre való odafigyelés jelentőségét. A foglalkoztatók nagy része mégsem nyit eléggé a megváltozott munkaképességű álláskeresők felé, sokszor azzal érvelnek: nincs a személyükhöz illő feladat, vagy nem tudják biztosítani a megfelelő munkakörnyezetet. – A foglalkoztatás tekintetében jó példa mások mellett a kazári Axamo Kft. és a Bátonyrehab Nonprofit Kft., de egyesületünkön belül is foglalkoztatunk megváltozott munkaképességűeket. A nyílt munkaerőpiacon a kedvezmények igénybevételével csupán néhány személyt foglalkoztatnak a cégek – ismertette az elnök.

Mint mondta: a Határok akadályok nélkül című, mozgáskorlátozottakat segítő projekt szűkebb hazánkban és a felvidéki Besztercebánya megyében mintegy 81 millió forint európai uniós támogatásból valósulhat meg. A pályázat lehetőséget biztosított arra, hogy Magyarországon elsőként Nógrád megye két helyszínén – Mátraverebély-Szentkúton, a Pilgrim Center illemhelyiségében és a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ lépcsőjáróliftjéhez – is felszereljék az eurokulcs által nyitható zárszerkezeteket. Az elnök szerint ez a rendszer hozzájárul a társadalmi esélyegyenlőség erősítéséhez, s hazai bevezetése és elterjesztése az érintettek számára jelentős segítséget jelenthet az önállóbb életvitelben és a turisztikai lehetőségek kiszélesítésében.

Több fogyatékosbarát munkahely kellene
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Kiemelt gondoskodással figyelnek rájuk a járványhelyzetben is

A MESE május 8-ra, péntekre szervezte volna meg hagyományos esélynapját, amelynek előkészületei megkezdődtek, de a járványhelyzet felülírta az elképzeléseket. A veszélyhelyzet megszűnését követően az egyesület újszerű programokat szeretne megvalósítani a többi, támogatói szervezet segítségével. Emellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rendkívüli helyzetben a fogyatékos személyek és családok támogatására intézkedési tervet alkotott, hiszen az ő esetükben fokozottan súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat a megbetegedés. Az érintettek megóvásának módja az izoláció, az interakciók minimálisra csökkentése, a biztonságos életkörülmények megteremtése és a kapcsolatok hiányát enyhítő lépések megtétele volt. A 2011. évi népszámlálás adatai szerint több mint 490 ezren, azaz a népesség mintegy öt százaléka vallotta magát érintettnek. Ezzel szemben a lakosság átlagosan tíz százaléka él valamilyen fogyatékossággal, tehát megközelítőleg egymillióra rúg a számuk. A MESE valamennyi nógrádi önkormányzathoz eljuttatta a tervet s az abban foglalt feladatokat a célok megvalósításáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában