szigorú feltételek

2020.05.08. 07:20

Többszörös a túljelentkezés a nógrádi szociális bérlakásokra

Nógrád megyében az önkormányzati bérlakások többségének van lakója. Az ilyen célú ingatlanok iránt azonban jóval nagyobb az érdeklődés, mint amennyit biztosítani tudnak a jelentkezők számára. Ezért sokan várólistára kerülnek.   

Lászlók Judit

Sokan vágynak otthonra, de kevés az üres lakás. A többség várólistára kerül Archív fotó: Torjay Attila

Szécsény önkormányzata összesen negyvenkilenc bérlakással rendelkezik. Ezek közül jelenleg harmincegy jelenleg, három pedig üresen áll. A városi képviselő-testület tizenötöt értékesítési célra jelölt ki.

– Az önkormányzati lakások bérletét az erre vonatkozó törvény, valamint a helyi rendelet szabályozza– mondta Stayer László polgármester.

Hozzátette: az ingatlanok szociális alapon kérelmezhetőek, a beadványt a képviselő-testület bírálja el. Szécsényben a bérlakások többsége jó állapotban van, néhány teljes körű felújításon is átesett, azonban még akadnak, amelyek korszerűsítésre szorulnak.

Sokan vágynak otthonra, de kevés az üres lakás. A többség várólistára kerül Archív fotó: Torjay Attila

– Nincsen bérlakás­programunk. Éppen ezért lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minden rászoruló és bajba jutott családnak átmeneti megoldást kínálni arra az időre, amíg a problémájuk meg nem oldódik és a helyzetük normalizálódik – fejtette ki Stayer László.

Mint mondta, a szociális alapon igénybe vehető ingatlanokra a városban szintén túljelentkezés van, hiszen mindig akad olyan személy vagy család, aki nehéz helyzetbe kerül és a lakhatását csak az önkormányzat segítségével tudja megoldani. Hozzá kell tenni azonban, hogy az igénylők sokszor nem felelnek meg a jogszabályokban foglalt feltételeknek, így sajnos az ő kérelmük nem részesül kedvező elbírálásban.

Pásztón szintén a képviselő-testület rendelete határozza meg az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó szabályokat. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a rendelet célja ezen épületek bérlet útján történő hasznosítása, az önálló ház megszerzésére képtelen családok bérlakáshoz jutása, az önkormányzat és intézményei, valamint a város közigazgatási területén lévő költségvetési szervek szakemberellátásának biztosítása.

A városban jelenleg harminckettő önkormányzati tulajdonban lévő lakáscélú ingatlanból kettő bérlő által nem lakott és rossz állapotú, egy pedig használhatatlan. Tíz épület tekintetében a bérlőknek határozatlan idejű bérleti szerződésük van. Tizenegy esetében pedig ugyanez határozott időre került megkötésre. Ezen kívül egy házban a lakó érvényes bérleti paktum nélkül tartózkodik. Szakemberellátás címén pedig nyolc ingatlant határozott időre adtak ki. Tizenegy lakás költség-, a többi pedig szociális alapon biztosított. Megüresedett lakás esetén szintén a helyi képviselő-testület dönt a bérbeadásról. Pásztón is nagy az igény a szociális bérlakásokra, ezért várólista van. Ezen jelenleg több mint harminc igénylőt tartanak számon.

Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere elmondta, hogy a városban szintén lenne igény a bérlakásokra. Azonban a településen mindössze három van belőlük, amiből kettő szolgálati lakásként funkcionál az egészségügyben dolgozók számára, egy pedig rendőrségi bérkijelölési joggal rendelkezik.

Már dolgoznak a programon

Bátonyterenyén 169 lakás van az önkormányzat tulajdonában. Bérlője mindössze hétnek nincs, mivel ezek teljes körű felújításra szorulnak.

– A városban folyamatos az igény a bérlakásokra. Éppen ezért a beadványok feldolgozása, elbírálása is folyamatosan történik – mondta Nagy-Majdon József polgármester.

Hozzátette: elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetben lévő személyek fordulhatnak kérelemmel az önkormányzathoz. A rászorultság mellett azonban lehetőség van egyedileg történő elbírálásra, vagy – rendkívüli élethelyzetbe került családok részére – átmeneti jellegű lakásbiztosításra. A bérlakások jövőbeni fenntartását, hasznosítását biztosító hosszabb távú program kidolgozása már folyamatban van a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában