ellátás

2020.05.21. 11:30

Hamarosan kitárhatja kapuit a felújított szolgáltatóközpont Gyarmaton

Hamarosan frissen felújított épületben, újabb szolgáltatással várja Nyugat-Nógrád rászoruló lakosait a Balassagyarmati Kistérség Szociális Szolgáltató Központ. A Kóvári úton található önkormányzati tulajdonban lévő családi házban alakították ki a nappali ellátásoknak helyet adó szolgáltatóközpontot a fogyatékkal élő, valamint a szociális rehabilitációra szoruló ellátottak részére.

Sziládi Krisztina

Telek Tibor a városközponthoz közel, a Kóvári úton kialakított szolgáltatóközpontnál

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A 2010-ben létrejött Balassagyarmati Kistérség Szociális Szolgáltató Központ 43 munkatársa szociális alapszolgáltatásokat nyújtanak. Elősegítik a szolgáltatást igénylő személyek társadalmi integrációját, élethelyzetük javulását. Ezzel nagyban hozzájárulnak mintegy 400, Balassagyarmati járásban élő ember szociális gondjainak enyhítéséhez. Telek Tibor, az intézmény vezetője adott tájékoztatást kiterjedt tevékenységeiket illetőn.

– Több ellátotti körrel foglalkozunk. Harminc gondozónőnk végzi az idősellátást házi gondozás keretében az egész Balassagyarmati járás területén. Alapszolgáltatást végzünk, ami azt jelenti, hogy nem az irodában zajlik a tevékenység, hanem az ellátottak otthonában. Vannak gondozottjaink, akik ugyan nincsenek ágyhoz kötve, de már nem tudják maguk kitakarítani a lakásukat vagy elmenni bevásárolni, esetleg csak segítséggel tudnak tisztálkodni. S persze vannak a teljes ápolást igénylő, ágyban fekvő időseink. Külön kategóriát jelentenek a fizikálisan még jó állapotban lévő, de mentálisan már segítségre szoruló, többnyire demenciával küzdő személyek. Az ellátottak maguk határozzák meg, hogy az intézmény által nyújtott szolgáltatások köréből mire és milyen időtartamban tartanak igényt, ami történhet napi, heti vagy havi rendszerességgel.

Telek Tibor a városközponthoz közel, a Kóvári úton kialakított szolgáltatóközpontnál
Fotó: Torjay Attila

– Másik tevékenységi körünket, a fogyatékkal élőket segítő támogatószolgáltatásunkat szintén az ellátottak otthonában végezzük a Balassagyarmati járásban és Szécsényben – tette hozzá Telek Tibor. – Az állapotukból eredő hátrányokat igyekszünk enyhíteni. Ez is többrétű tevékenységet jelent. Szállítószolgáltatást biztosítunk számukra, valamint az idősökéhez hasonló személyi gondozást. De felügyeletet is vállalnak gondozóink.

A szakember a központ harmadik tevékenységi körére is rávilágított: a Nyugat-Nógrád három járásában élő szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátásra. Összesen 67 település lakosságát érinti a pszichoszociális rehabilitáció. Az ő esetükben fizikális gondozásról nem beszélhetünk, hanem ezeket az embereket megpróbálják visszailleszteni a társadalomba. Az álláskeresésben, a függőséget okozó szerek nélküli élet megvalósításában nyújtanak segítséget, a betegek esetében pedig a rendszeres gyógyszerszedés elérése a cél. Az új központot a fogyatékkal élők és az utóbbi ellátotti kör kiszolgálására alakították ki. Terveik szerint reggel nyolctól négyig lesznek nyitva. Ellátottjaik ebédet kapnak, és számos hasznos foglalkozáson vehetnek majd részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában