tánc világnapja

2020.04.29. 11:29

Próbákra és éles fellépésekre vágynak már a nógrádi tánccsapatok

Ma mindenhol a tánc világnapját ünneplik, ami idén a járványhelyzet miatt hazánkban a megszokottól csendesebben, üres színpadok kíséretében telik el. Megyénk tele van színvonalas táncegyüttesekkel és -egyesületekkel, amelyek tagjai nehezen élik meg ezt a próbák és a fellépések nélküli időszakot. A tánc azonban a távolból is összeköti a csapatokat…

Palchuber Kinga

A Nógrád Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. Nem így tervezték a jubileumi évet…

Forrás: NMH

Fotó: Archív fotó: Hegedűs Márk

Nem kérdés, hogy a tánc igazi világnyelv, amely mindenkor képes a különböző nemzetek és kultúrák összekovácsolására. A tánc világnapja a járványhelyzet miatt Nógrád megyében is a megszokottól csendesebben telik el: a táncegyüttesek és -egyesületek még nem tölthetik meg élettel a régóta árválkodó pódiumokat. A megyei táncosok nehezen élik meg a próbák és a fellépések nélküli időszakot, ám a távolság ellenére is összetartanak.

Őze János, a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes vezetője érdeklődésünkre elmondta: a veszélyhelyzet kihirdetése előtt a csapat minden héten kétszer – szerdán és pénteken – találkozott a próbákon, amelyek szinte „beleivódtak” a táncosok életébe. A vírushelyzet egyik pillanatról a másikra borította fel ezt a megszokott rendszerességet, ezért is hiányoznak számukra annyira a közös tánccal együtt töltött órák.

Az együttesvezető örömmel látta, hogy tagjaik közül is sokan csatlakoztak a Magyar Nemzeti Táncegyüttes videós kezdeményezéséhez, amely a táncon keresztül felhívja a figyelmet az otthon maradás és a gyakorlás fontosságára.

– Az elmúlt években volt olyan időszak, amikor minden héten várt ránk kisebb-nagyobb fellépés. Emellett országos rendezvényeken, fesztiválokon és különböző megmérettetéseken is rendre bemutatkoztunk. Nagy lendülettel indultunk neki ennek az évnek is, s bízom benne, ha újból beindul az élet, akkor onnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk! – emelte ki Őze János.

A néptáncegyüttes a tánc világnapján rendszerint a szécsényi művelődési ház ünnepségén ropja, erre a rendkívüli helyzet miatt idén nem lesz lehetőség.

A salgótarjáni Havanna Táncstúdió Sportegyesületet mintegy ötven növendék erősíti – több korcsoportban –, akik szintén hiányolják a közösséget, az edzéseket, a fellépéseket és a versenyeket. Nyilas Dániel, az egyesület vezetője elmondta: a kültéri rendezvények március végétől szoktak beindulni és október elejéig tartanak. Nyáron szinte minden hétvégére kapnak felkéréseket, de a késő őszi és téli időszakban is akad lehetőségük a bemutatkozásra.

A havannásokat érzékenyen érinti, hogy elmaradnak a versenyek
Fotó: Archív fotó: Hegedűs Márk

– A szervezések és a tervezések még a tavasz előtt leálltak, így a felkérések száma is kevesebb volt. Ebben az évben már több rendezvényt is lemondtak, de minket súlyosabban érint, hogy a hivatalos táncversenyeket is lefújták, így a párok pontszerzési lehetősége is megszűnt egy időre. Szívből reméljük, hogy hamarosan mindent pótolhatunk! – tette hozzá Nyilas Dániel.

A táncegyesületet az elmúlt évben Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta sportpályázat keretében, valamint egy vállalkozás is segítette őket tánccipők vásárlásával. A legtöbb támogatást azonban a szülők jelentik, akik nemcsak gyermeküket, hanem az egész csapatot segítik.

– A táncosok most otthon gyakorolnak, s erről bizonyos időközönként beszámolnak egy-egy videófelvétellel is – ismertette Nyilas Dániel.

A havannások már nagyon várják az újbóli találkozást, hogy – a táncterem rendbetétele után – egy kőkemény edzésen újra mozgásba lendüljenek. Az egyesület idén egyszerűbben emlékszik meg a tánc világnapjáról, a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalukra tettek ki egy videót az otthoni gyakorlások vágott anyagaiból.

A salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. Tagjai a kezdetektől adják át hagyományainkat a következő nemzedékek számára, jelenleg is több mint negyvenen táncolnak a csapatban.

– A jubileum alkalmából azt kívánom, hogy a jövőben a technikai fejlesztésen és a különböző táncanyagok elsajátításán túl továbbra is közös sikereket érjünk el – mondta Kovács József, aki párjával, Emesével lassan fél éve egyengeti a többszörösen kiváló együttest.

Hozzátette: szerettek volna sokfelé eljutni, de az élet közbeszólt, a járványhelyzet a fellépéseket és a közös próbákat is megakasztotta.

A Nógrád Táncegyüttes idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. Nem így tervezték a jubileumi évet…
Fotó: Archív fotó: Hegedűs Márk / NMH

– A táncosokkal távolról is tartjuk a kapcsolatot, sőt online próbákkal, távfutásokkal és oktatóanyagokkal mozgásban is tartjuk őket. Többen csatlakoztak a legényes kihíváshoz, de egy karanténvideót is készítettünk az otthoni gyakorlásainkat bemutatva – ismertette Kovács József.

Az együttes nagy szívfájdalma, hogy idén a hagyományos táncvilágnapi gálaműsor is elmarad, ám a Salgótarjáni Városi Televízió jóvoltából szombaton 11 órától és vasárnap 21 órától egy visszatekintőt láthatnak a nézők a fellépésekről. A vezetők bíznak benne, hogy hamarosan folytatódhat a munka, és az adventi gálaműsoron méltóan megkoronázhatják az elmúlt évtizedeket.

A táncosok vágya talán hamarosan valóra válhat, s a próbákon és a szabadtéri rendezvényeken egyaránt újraindulhat a zene és a tánc…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában