Hagyományőrzés

2020.03.14. 15:20

Vadászkürtszó száll a bárnai erdő felett

Pénteken kezdődött és vasárnapig tart a vadászkürtösök szokásos, március 15-e körül esedékes találkozója a bárnai vadászházban. A rendezvény időpontja nem véletlen: a téli idény után és a tavaszi kezdés előtt ilyenkor van lélegzetvételnyi idejük a hivatásos vadászoknak.

Faragó Zoltán

Forrás: NMH

Fotó:

A szakmai előadásokkal is színesített programot idén már tizenkettedszer rendezik meg.

A rendezvényt Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára nyitotta meg. A helyszínen Szukán Csaba, a rendezvény fő szervezője lapunknak elmondta, hogy idén is több mint harminc résztvevő érkezik pénteken és szombaton a találkozónak helyet adó BárnaVad Kft. vadászházába. Idén a határokon túlról két vadászkürtös érkezett, Erdélyből. Hozzátette: a közös gyakorlásokat a Vadászkamara Kürtegyüttes művészei irányítják. Idén eljött Palatinusz Ferenc, Tápai Balázs, Nagy Csaba és az együttes egyetlen hölgy tagja, Gyurik Rita is. A gyakorlást három csoportban folyik, kezdők és haladók szintjén, mellettük a hajtóvadászatokon használt parforce kürtök tulajdonosai is kaphatnak szakmai útravalót a művészektől.

Szalai Zsolt szervező, aki már a kezdetektől részt vesz a találkozón, portálunknak elmondta, hogy ma már több a haladó vadászkürtös, mint a kezdő, ez pedig a bárnai rendezvény megszervezésének is nagyban köszönhető. Hozzátette: a rendezvényt szokás szerint támogatta az OMVK megyei szervezete is.

A szakmai találkozó persze nem csak a kürtölésről szól: több szakmai előadást is meghallgathatnak a résztvevők a nagyragadozók magyarországi visszatelepüléséről, a talajkímélő vadföldgazdálkodásról és a gímszarvas állományról is.

Héjja Krisztián a kezdetektől részt vesz a találkozókon, ahogy mondja, a bárnai vadászházban ringott a magyar vadászkürtös kultúra bölcsője. Idén egy egész csapattal érkezett Kecskemétről.

Gyurik Rita, a Vadászkamara Kürtegyüttes egyetlen hölgy tagja
Fotó: NMH

–A Kiskunsági Vadászkürt Egyesület tagjaival veszünk részt a rendezvényen. Már a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításra készülünk, most itt Bárnában is és azzal is, hogy augusztus 22-én nemzeti vadászkürtös találkozót tartunk, ami Kecskemét főterén lesz. Együttesünk tizenkét tagú, 2016-ban alakult – tette hozzá.

A vadászkürtös találkozók állandó és már nyolc éve visszatérő résztvevője Dolányi Zoltán. A még mindig csak 15 éves fiatalember tavaly ősztől a mátrafüredi erdészeti szakközépiskola tanulója, már versenyeken is szép eredménnyel szerepel, és idén sem hagyja ki a rendezvényt: még mindig ő a legfiatalabb résztvevő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában