beruházás

2020.03.21. 15:20

Közel négymilliárd forint értékű fejlesztések várhatóak Balassagyarmaton

Sokak szerint a megye fő gazdasági húzóereje most a nyugat-nógrádi város, amelynek polgármesterével, Csach Gáborral beszélgettünk tervekről és fejlesztésekről.

Lászlók Judit

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere továbbra is bízik a helyi összefogásban

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

– Az ezt megelőző ciklusban alpolgármesterként segítette a város fejlődését. Hogyan élte meg a váltást?

– Immár 1998 óta vagyok képviselő. Az elmúlt huszonkét évben végigjártam az önkormányzati döntéshozatal minden lépcsőjét, ráadásul 1987 óta aktívan jelen vagyok a város közéletében. Ez rengeteg jó kapcsolatot és bizalmat is jelent. Ennyi év lövészárok után az embernek már a szemébe mondják, amit gondolnak a dolgokról. Természetesen a váltás után a működés gördülékenységéhez leginkább a Medvácz Lajos polgármester mellett szerzett tizenhárom évnyi alpolgármesteri tapasztalatom járult hozzá.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere továbbra is bízik a helyi összefogásban
Fotó: Torjay Attila / NMH

– Milyen az első öt hónap mérlege?

– Gördülékenyen, biztos többséggel indult a munka. Ugyanakkor szinte minden fontosabb városi kérdésben konszenzus van az ellenzékkel is, számos javaslatukat beépítettük és be is akarjuk építeni a munkánkba. Persze prioritás a város döntése arról, hogy a mi választási programunk mellett szavaztak. A város és az önkormányzat gazdasági stabilitásának köszönhetően nekikezdhettünk a megvalósításának. Már ki is toltuk a hiányszakma-ösztöndíjprogramunkat és a mikrohitel kamattámogatást is, ez utóbbit újabb három évre. Jelentősen emeltük a szociális támogatásainkat, az ösztöndíjainkat, a segélyeket és a rászorultsági korlátokat is nagy mértékben emeltük, igazítva a reálbér emelkedéshez. A tavalyi évben vállalkozásaink extra árbevételt produkáltak, majd negyedével nőtt az iparűzési adóbevételünk. Látható, hogy középtávon biztos talaj van a lábunk alatt, ez az egyébként sereghajtó északi régióban, főként Nógrád megyében nagy dolognak számít.

– Mik a legfontosabb tervei a következő öt évre?

– Szokás szerint az első két évre koncentrálunk először: az elnyert közel négymilliárd forintos pályázataink menedzselésére. Ezen túl nyomást szeretnénk gyakorolni a kormányra a huszadik századi sebeink begyógyítása érdekében, a háborúk és a kommunizmus pusztításainak kompenzálására. A városházi dísztermünk falán két portré van felettünk, a zsidó Reményik Károly és a keresztény Sipeki Balás Ferenc főbírók képe. Nekik köszönhetően alakult ki az a város 1886–1913 között, amelyet ma ismerünk. Ennek kulcsa pedig a fokozódó állami szerepvállalás, a közlekedés és az intézményrendszer fejlesztése volt. Az előző ciklusban ilyen volt az új kormányhivatal, a tanuszoda építése, a mostaniban ez lesz az új sportcsarnok vagy a lőtér, amelyet nemcsak felépíteni, de üzemeltetni is az állam fog, az itt élők örömére. És persze ne felejtsük el a művelődési központ új színháztermét sem, amely sajnálatosan 1989-ben sem épült meg.

– Megvan a város idei költségvetése. A vitát nézve kiderült, hogy Balassagyarmat életében kiemelt szerepet kap a környezetvédelem is.

– Nem történik semmi különös, csak folytatjuk az előző testület munkáját. A nyertes pályázatoknak is köszönhetően jó egymilliárd forintnyi forrást költhetünk szigorúan környezetvédelmi célokra. Megújul huszonhárom hektár zöldterület, több ezer fa ültetése valósul meg, elkészül a város klímastratégiája, valamint hat kilométer bicikliutat építünk. A Nyírjesről komplex fejlesztési koncepciót készítünk, tervek tucatjait gyártjuk. A gazdaságfejlesztés, a családtámogatási programok és az identitáserősítés mellett itt lesz valóban a ciklus legjelentősebb előrelépése.

– A Civitas Fortissima-ünne­pen nagy feltűnést keltett a fiatalokat megszólító beszéde, amelyben többek közt az ismert magyar rapper, Majka szövegét is idézte. Ez a fiatalok felé történő nyitás egyik jeleként is értelmezhető?

– Hazafiságról papolni olyan rendezvényeken, ahol sok tinédzser van jelen, semmi értelme nincs, ha az üres pátoszon túl nincs közös nyelv. Gyakorló apaként tudom: az ezerszer hallott üres szavak egyik fülükön be, a másikon ki. Márpedig nemcsak a politikának, de egy városmenedzsmentnek is elemi érdeke, hogy eljusson a fiatalokhoz. Nem elég családtámogatási rendszert működtetni, fecskelakásokat, jó közösségi tereket létrehozni, rendezvényeket finanszírozni a fiataloknak, el is kell jutni a szívükhöz érzelmileg és nyelvileg is. Szeretnénk ebben is előrelépni a mostani ciklusban.

– Mire van szüksége Balassagyarmatnak ahhoz, hogy továbbra is a megye húzóereje maradhasson?

– Amiben mi, gyarmatiak mindig is jók voltunk: összefogásra.A helyi döntéshozóknak nem szabad elfeledni, hogy elsősorban gyarmatiak vagyunk és csak messze ezután politikusok. Balassagyarmat jó hely, a rendszerváltás és az uniós csatlakozás elhárította a 20. század akadályait: Trianon és a kommunista mellőzés sebei szépen gyó­gyulnak. Azon leszünk, hogy az évszázadok óta nálunk honos polgári identitás tovább erősödjön, és akkor a huszonegyedik században biztos alapokon emelkedhet még magasabbra Balassagyarmat.

Címkék#Csah Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában