Komoly biztonsági intézkedésekkel védik az időseket a gyarmati otthonban

Nehéz helyzetbe kerültek az idősek ellátásával foglalkozó intézmények a koronavírus okozta járványügyi helyzet következtében. Jóna Andrással, a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthona igazgatójával beszélgettünk arról, hogyan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, és milyen rendkívüli intézkedések meghozatalára kényszerültek.

Sziládi Krisztina

Igyekeznek csökkenteni a fertőzésveszélyt

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

– Március 9-től rendeltük el intézményünkben a látogatási tilalmat – adott tájékoztatást portálunknak az igazgató. – Kezdetben csak nem jöhettek be a látogatók, de a helyzet napról napra változott, később már csomagot sem küldhettek be. Voltak kisebb konfliktushelyzeteink, hiszen vannak lakóink, akik kijárnak a városba. Ők nehezen fogadták el szabadságuk korlátozását. Két hét kellett, hogy a hozzátartozókban, a lakókban és a dolgozóinkban is kialakuljon a járványtudat. Mára mindenki felfogta a helyzet komolyságát.

Jóna András elmondta azt is, hogy a hozzátartozókat minden egyes intézkedésükről folyamatosan tájékoztatják. A bevásárlásokat a dolgozóik segítségével oldják meg, és szigorú szabályok alapján kezelik a pénzeket. Mivel a vírus három napig életben marad a bankjegyeken, ezért a visszajárót a széfben régebben ott lévő bankjegyekből adják vissza a lakóknak. Hasonló eljárást dolgoztak ki a hozzátartozók által beküldött pénzek esetében is.

Igyekeznek csökkenteni a fertőzésveszélyt
Fotó: T. A. / NMH

Az idősek otthona 180 személy szociális étkeztetéséről gondoskodik naponta. Közülük mintegy harmincan bejártak az intézménybe és ott fogyasztották el az ebédet. Ez a lehetőség most megszűnt, a kiszállításban a Cserhát Mentőkutyás Egyesület nyújt nekik önkéntes segítséget.

A három pavilont szeparálták egymástól, ezzel is csökkentve az épületek közötti fertőzésveszélyt. Ami a szükséges készleteiket illeti: mind a felület-, mind a kézfertőtlenítő szerekből, gumikesztyűből megfelelő mennyiség áll rendelkezésükre, ami fontos biztonságérzetet ad az alkalmazottaknak. A főbejáratnál fotocellás kézfertőtlenítő szerkezet, a pavilonok bejáratánál neomagnolos kézfertőtlenítők vannak kihelyezve. Az orvosi maszkok mellé mostanra mosható maszkokat is sikerült beszerezniük. Az önkormányzat pedig pihenőszobát alakított ki a dolgozói ebédlőben az alkalmazottak részére.

– Egyre nagyobb lelki teher van a dolgozókon a rájuk nehezedő felelősség nyomása miatt – tette hozzá az igazgató. Nehéz azzal a tudattal együtt élni, hogy esetleg mi hozzuk be a vírust, és ha netán bekerül, hogyan tudunk gátat szabni a terjedésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában