járvány

2020.03.07. 07:04

Hétről hétre egyre több az influenzás beteg Nógrád megyében

Több mint egy hónapja már annak, hogy szűkebb hazánkban is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

G. K.

Javasolt az ágynyugalom

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

– A múlt heti adatokhoz képest kétszázzal többen estek a vírus áldozatául – tudta meg portálunk Feketéné dr. Zeke Ildikótól.

A megyei tiszti főorvos hozzátette: a Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az év kilencedik hetében szűkebb hazánkban 1004 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Előző héten ez a szám még csak 800 volt.

Nyugat-Nógrádban a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, a lakosság valamennyi korcsoportjában számottevően jelen van az influenza, leginkább a 14 év alatti gyermekek körében markáns a vírus jelenléte. Kelet-Nógrádban leginkább a 6–14 éves gyermekek, a 15–24 esztendős fiatalok, továbbá a 25–59 év közöttiek érintettek.

Influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról egy bejelentés érkezett a Nógrád Megyei Kormányhivatalhoz. A cserhátsurányi általános iskola több mint száz diákjának a fele mutatott lázzal, köhögéssel, hasmenéssel és hányással kísért tüneteket. Három tanulótól orr-garat váladékmintát is vettek. Ezek vizsgálata jelenleg is tart.

Ami az egészségügyi intézményeke illeti: továbbra is érvényben van a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház egész területére kiterjedő látogatási tilalom. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben négy osztályt és egy részleget érintő részleges látogatási korlátozás sem szűnt meg.

Csökkenhet a kockázat

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ezekben a hetekben kiemelten érdemes odafigyelni a személyes higiénére, így a gyakori kézmosásra és a fertőtlenítésre is.

Azt javasolják, ha valaki elkapja az influenzát, írassa ki magát a házi­orvosával. Az ágynyugalomban ugyanis jelentősen lerövidül a betegség lefolyásának ideje, valamint a szövődmények kialakulásának kockázata is csökken.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában