gyógyszertár

2020.02.20. 06:50

Terjed a patikákban a digitális forma, de egyelőre marad a papír is

Az egészségügyi intézmények az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel a páciensek ellátása közben keletkező összes dokumentumot, köztük az e-recepteket is. Utánajártunk a digitális forma előnyeinek, s hogy várható-e a jövőben a papíralapú receptek végleges megszűnése?

Palchuber Kinga

E-recept illusztráció Salgótarjánban

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Az elektronikus receptek bevezetésével a receptfelírás és kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés már most biztonságosabb és hatékonyabb: az orvos egyebek mellett ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt medicinát a páciens kiváltotta-e, folytatja-e a terápiát. Az esetleges gyógyszerkölcsönhatások és túladagolások is sokkal könnyebben azonosíthatók így.

Dr. Bodnár Tamás nógrádi gyógyszertárvezető szakgyógyszerész a Nógrád Megyei Hírlap érdeklődésére elmondta: az elektronikus recept azt a célt szolgálja, hogy az egészségügyi ellátó személyzet a beteg gyógyszerezését nyomon követhesse. Bevezetésével a patikaszerek rendeléséből adódó hibák is csökkennek. A szakember hozzátette: a rendszer bevezetése óta az e-recepten gyógyszert felíró orvosoknak kötelező úgynevezett felírási igazolást is adni.

– A felírási igazolás önmagában nem recept, csak azt a tényt bizonyító okmány, hogy a beteg részére digitálisan írt fel receptet a doktor. Ezt eddig a hagyományos, papír alapú recepten a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő vényére nyomtatták, ez évtől viszont a felíró orvosok ezen kötelezettsége megszűnik. Kivételt képeznek a tizennégy éven alu­liak számára rendelt gyógyszerek. Ezekben az esetekben a felírási igazolást továbbra is kötelező kiállítani – mondta dr. Bodnár Tamás.

Hozzátette: az e-recept kiváltása tehát attól függően módosul, hogy ki szeretné kiváltani a gyógyszert.

– Amennyiben 14 éven felüli a gyógyszert kiváltó személy, akkor lehetősége van új típusú, elektronikus személyi igazolvánnyal kiváltani a medicinákat. A gyógyszertárban történő azonosításhoz azonban szükséges ismerni azt a hat számjegyű kódot, amelyet az igazolvány elkészítésénél az okmányirodában megadtunk. A másik lehetőség, hogy tajkártyával és fényképes igazolvánnyal váltjuk ki a saját e-recepteket – tájékoztatta lapunkat dr. Bodnár Tamás. A gyógyszertárvezető kifejtette: amennyiben kiskorú, hozzátartozó, rokon, vagy szomszéd számára szeretnénk kiváltani a medicinákat, akkor továbbra is szükséges az e-receptről kiadott felírási igazolás. A meghatalmazással történő kiváltás jogszabályi környezetének kialakítása folyamatban van, így hamarosan az okmányirodákban adhatunk más személy részére jogosultságot a receptkiváltáshoz. Amennyiben az elektronikus tér nem működik, úgy az orvosi vényfelírás kivitelezhető a hagyományos módon is: ebben az esetben a felírt receptek kiválthatók.

Balra a régi recept, mellette a hozzá hasonló felírási igazolás. Az e-vényhez papírok kellenek
Fotó: H.M. / NMH

A szakgyógyszerész az e-receptekről fontosnak tartja, hogy a gyógyszereket továbbra is az orvos írja fel a rendelőben, a kiváltáshoz csak saját személyi igazolványt és tajkártyát lehet használni. A beteg kérésére az orvos továbbra is köteles a felírási igazolást kiadni, a gyógyszer az ország összes gyógyszertárában kiváltható.

A szakember szerint a papíralapú receptek teljes megszűnése egyelőre még nem várható, hiszen sok esetben – például háznál történő betegellátás során – még nem lehet e-receptet felírni.

Könnyebb lesz a gyógyszerész dolga

A digitális receptek alkalmazása a gyógyszerészek és a betegek számára is előnyös. Az e-receptekkel a hibázás lehetősége szinte kizárt, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben, másrészt az EESZT a kiváltott recepteket automatikusan megőrzi. Ezzel nem csak jól nyomon követhetőek a gyógyszerkiváltások, de a papíralapú vények megőrzési kötelezettsége is lehull a patikák válláról. A papíralapú vényeknél sokszor gond volt az olvashatóság, de az elektronikus felületen a gyógyszerészek már jól láthatják a pontos nevet és adagolást. Elkerülhetőek a gyógyszercserék, kizárhatók a visszaélések és a recepthamisítások. Az e-receptet a beteg nem tudja elveszíteni, illetve a Lakossági Portálon meg is nézheti azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában