kóbor eb

2020.02.21. 06:50

Számos kellemetlenségre gyógyír lehet az ivartalanítás

A házi kedvencek ivartalanítása egészségügyi szempontból is fontos, de annak megelőzésében is óriási szerepe van, hogy még több állat kerüljön utcára. Napjainkban egyre többen végeztetik el a műtétet.

Gulyás Edina

Négylábú a menhelyen – és az ő sorsa még szerencsésen alakult… Célszerű lenne megelőzni a problémát

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Egészségügyi szempontból elmondható, hogy szuka kutyák esetében számos ivarszervi betegség kiküszöbölhető a műtéttel. Egyebek mellett a gennyes méhgyulladás, a különböző ivarszervi daganatok és az emlődaganat is megelőzhető. A kan kutyáknál a beavatkozással elkerülhetőek az idősebb kori prosztataproblémák, illetve szintén megelőzhetőek az ivarszervi daganatok is.

Azok a macskák, amiket nem a házban tartanak, folyamatosan csavarognak, nem lehet őket kerítésen belül tartani. A nőstényekért verekedő kandúrok rengeteg sérülést szereznek, sok betegség terjedhet közöttük. Az ivarzási szezonban elütheti őket az autó, vagy elkaphatja a kutya. Amennyiben nincsenek ivartalanítva, elmondható, hogy csupán 3-4 év lehet az átlagéletkoruk.

– A betegségek kiküszöbölésén túl a nem kívánt szaporulat is megelőzhető lenne az ivartalanítással – fogalmazott dr. Sándor Nikoletta bátonyterenyei kisállatgyógyász szakállatorvos, hozzátéve: – Sajnos folyamatosan születnek olyan nem kívánt keverékkölykök, amelyeknek a tulajdonosuk nehezen tud gazdát találni, így jó részük utcára kerül. Ez nem csak Nógrád megye, sőt nem is csak Magyarország problémája, ez egy globális méretű nehézség. Szerencsére szűkebb hazánkban egyre inkább jellemző, hogy a gazdik elvégeztetik a beavatkozást.

Mint mondta, a kóbor állatok helyzetének kezelésére és a felesleges szaporulat megelőzésére a megoldás az ivartalanítás lenne. Ezért nagyon fontos hangsúlyozni annak szükségességét. Az állatvédő szervezetek általában ivartalanítva adják ki az általuk mentett négylábúakat. Ha kölyköt fogad valaki örökbe, akkor számára ivartalanítási kötelezettséget írnak elő. Ennek érdekében aláíratnak egy szerződést a leendő gazdival, amiben az áll: amikor az állat eléri a megfelelő kort, akkor gondoskodni fog az ivartalanításáról. Azonban ezt nehéz utólag követni.

– A legtöbb állatvédő szervezet folyamatos és komoly anyagi gondokkal küzd. Ezért is üdvözlendők az olyan kezdeményezések, mint például az Agrárminisztérium által kiírt pályázat, ami a kóbor ebek ivartalanítását támogatja – hangsúlyozta az állatorvos, hozzátéve: – Saját praxisomban azt tapasztalom, hogy nő a műtétek száma, szerencsére egyre többen választják ezt a megoldást a felesleges szaporulat megelőzésére. Nógrád megyében a Befogad-lak Közhasznú Alapítvánnyal együttműködve is végzünk ivartalanításokat. A legközelebbi ilyen kampány májusban lesz.

Mint mondta, a műtéteket ajánlott inkább a tavaszi és az őszi időszakban elvégezni, mert télen a nagy hideg, nyáron pedig a hőség nem kedvez az udvaron tartott állatok lábadozásának. Megoszlanak a vélemények arról is, hogy mely életkorban ajánlott a műtét, szuka kutyáknál az első tüzelés után javasolt az ivartalanítást, kan kutyák és kandúr macskák esetében csupán annyi a kikötés, hogy altatható súlyú legyen.

Néhány nap alatt elfogy a keret

Nógrád megyében a Befogad-lak Közhasznú Alapítvány szervez ivartalanítási kampányokat, a kialakult szokás szerint tavasszal és ősszel. Három állatorvossal állnak szerződésben: Bátonyterenyén dr. Sándor Nikoletta, Salgótarjánban dr. Mag Gyula, Pásztón pedig dr. Boros Imre végzi a műtéteket. A szervezet a számukra felajánlott 1 százaléknyi adóbevételt fordítja erre a célra. Sajnos, ez az összeg évről évre kevesebb. – Amióta az adóhatóság készíti el az emberek adóbevallását, sokan elfeledkeznek arról, hogy felajánlják adójuk 1 százalékát – mondta el Tóth Hajnalka, az alapítvány önkéntese. Pedig nagy szükség lenne minden forintra, mert azoknak, akik regisztrálnak egy ilyen kampányra, kifizetik a műtét felét. Olyan nagy az érdeklődés az akció iránt, hogy a rendelkezésre álló közel félmilliós keret egy-két nap alatt elfogy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában