hazatérés napja

2020.02.16. 19:50

Kilencvenhat esztendeje tért haza Somoskő és Somoskőújfalu

Kilencvenhat éve, hogy négy esztendő után Csehszlovákiától visszakerült hazánkhoz Somoskő és Somoskőújfalu. Ezt az évfordulót, a hazatérés napját ünnepelték meg vasárnap délelőtt a somoskőújfalui művelődési házban.

Gerhát Karina

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Az 1920-as trianoni békediktátum új határokat húzott, Somoskő és Somoskőújfalu Csehszlovákiához került miatta. Az elcsatolás felülvizsgálata évekig tartott, azonban a kitartó és a kemény munka meghozta gyümölcsét: 1924. február 15-én a két falu visszakerült hazánkhoz. A Somosi Kultúráért Egyesület és a Somoskői Váralja Egyesület 1999-ben közösen határozta el, hogy 1924. február 15-ét a hazatérés napjává nyilvánítja, 2002 óta minden esztendőben megünneplik, idén sem volt ez másképp.

A rendezvényen a Somosi Gyertyaláng Kórus előadása után dr. Tóth László, Somoskőújfalu polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

– Az 1924. február 15-ei hivatalos átadás alkalmával a csehszlovák hatóságok megtiltottak mindenfajta ünneplést, továbbá a magyar nemzeti zászló kitűzését sem engedélyezték. A hazatérők kezeit ekkor ugyan még gúzsba köthették, de a szívüket, ahol a hit, a hazaszeretet, a lelkiismeret és a kötelességtudás lakik, azt nem. A hivatalos átadás után néhány nappal az elnyomó idegen hatalom uralma alól felszabadult lakosság a falu közepén diadalkaput állított, a házakat pedig fenyőgallyakkal és nemzeti zászlókkal díszítették föl – mondta a polgármester.

Ezen gondolatok elhangzása után a Somoskőújfalui Gesztenyéskert Óvoda csemetéinek műsorát láthatták a jelenlévők. Ezt követőn pedig Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke mondta el az alkalomra szánt ünnepi gondolatait.

Mindezek után a dr. Krepuska Gézáról elnevezett helyi általános iskola diákjai alkalomhoz illő, elgondolkodtató produkcióját tekinthették meg az érdeklődők.

Végezetül Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepség a helyi Kiskút Néptánccsoport produkciójával, majd a Hazatérés emlékműnél koszorúzással zárult.

További részletek a Nógrád Megyei Hírlap február 17-ei számában!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában