program

2020.02.27. 06:50

Eltűntek a közmunkások, de maradtak a teendők Nógrád megyében

Az idén százezer fő alá csökkenhet a közfoglalkoztatottak létszáma híradások szerint hazánkban. Megyénk településein is érezhető a változás, jóval kevesebb és képzetlenebb alkalmazottal kell megoldani a felmerülő feladatokat.

Gulyás Edina

Lenne miért lehajolni a településeinken... Kérdés, hogy lesz-e, akit megbízhatnak ezzel az önkormányzatok

Forrás: NMH

Fotó: Illusztrációs fotó: B. L.

– Az elmúlt években 25–30 ember dolgozott közmunkásként Mátranovákon. Sokan közülük azonban időközben elhelyezkedtek a községben és a környékbeli településeken működő üzemekben – közölte Bodor Ernőné, a település polgármestere.

Hozzátette: jelenleg közmunkára alkalmas férfi alig van a faluban, és nő is egyre kevesebb. Mint mondta, sok feladatot elvégeztek az utóbbi években: karban tartották a vízelvezető árkokat, felújították a hidakat, felszámolták az illegális hulladéklerakókat. A községben található három temetőt is folyamatosan szépíteni kell és az ebédkihordást is közmunkások végzik.

– Idén húsz embert szeretnénk közmunkaprogram keretében foglalkoztatni, de elképzelhetőnek tartom, hogy nem tudjuk feltölteni a létszámot. Ebben az esetben kénytelenek leszünk vállalkozók bevonásával megoldani az elvégzendő feladatokat – fogalmazott Bodor Ernőné.

Ságújfaluban néhány évvel ezelőtt 120 embert foglalkoztatott a fenti programban hosszabb-rövidebb ideig az önkormányzat, aztán ez a szám drasztikusan lecsökkent. Tavaly már csak harmincan, jelenleg pedig – február 29-ig – tizenöten dolgoznak közfoglalkoztatottként. A munkaügyi központba március elsejétől lehet benyújtani az elkövetkező időszakra vonatkozó igényeket, 30 személyt szeretnének majd alkalmazni.

– Egyrészt örvendetes, hogy az emberek nagy része el tudott helyezkedni a munkaerő-piacon, és a családoknak nem segélyből kell élniük. Másrészt azonban az önkormányzatoknak gondot okoz a létszámcsökkenés, és az, hogy a nem túl aktív, gyengébben képzett munkaerő áll csak rendelkezésre – hangsúlyozta Szentes Attila, Ságújfalu első embere.

Mint mondta, a megfelelő számú és szaktudású közalkalmazottal értékteremtő tevékenységeket tudtak végezni: járdát építettek, termékfeldolgozót alakítottak ki, savanyítót működtettek, állatokat tenyésztettek és növényeket termesztettek. Napjainkban azonban már szinte csak a közterületek és a vizesárkok tisztítását, esetleg telente a hóeltakarítást lehet a közfoglalkoztatottakra bízni.

A településvezető szerint az lehetne a megoldás, ha legalább öt jól képzett szakembert alkalmazhatna határozatlan időre, megfelelő bérért az önkormányzat.

Romhányban a település tisztán tartását, a zöldterületek gondozását, az illegális hulladéklerakók felszámolását 25 emberrel oldják meg és a jövőben is ennyivel számolnak.

– Településünkön a közmunkások bérét 85 százalékban támogatja az állam, így az önkormányzat mindenkinek több, mint 13 ezer forinttal egészíti ki azt. Ezt a kiadást a költségvetésünkbe be kell tervezni – közölte Vezér Attila, Romhány polgármestere.

Mint mondta, öt évvel ezelőtt még 80–90 közmunkást is foglalkoztatni kellett, de Nyugat-Nógrádban szerencsére jó eséllyel el tudnak helyezkedni a megfelelően képzett szakemberek a munkaerőpiacon. Így szinte csak azok maradtak a programban, akiknek előnyt jelent, hogy helyben dolgozhatnak, valamint a nyugdíj előtt állók, akik már nem akarnak a versenyszférában bizonyítani.

Honton is hasonló a helyzet, a környéken működő gyárak biztos megélhetést nyújtanak az itt lakóknak. Gál Magdolna, a település első embere kifejtette: jelenleg öt közmunkás dolgozik a településen, a közterületek rendben tartását végzik, illetve a könyvtárban tevékenykedik egy ember. Többeknek is tudtak volna elfoglaltságot biztosítani – mert konyhakert művelésével járultak hozzá a közétkeztetéshez – de nem találtak elegendő munkaerőt. A tapasztalatok szerint jellemzően az idősebbek vállalnának munkát a programban.

Lényeges feladatokat végeznek el

Pásztón öt évvel ezelőtt még 330 közmunkást foglalkoztattak. Ez a szám napjainkra nagy mértékben csökkent, a jelenlegi tervek szerint március elsejétől 103 embernek biztosítanának munkát.

Szőke Ferenc, az önkormányzat közfoglalkoztatásért felelős vezetője mindezek mellett azt is elmondta, hogy a városban jelenleg három Start-munkaprogram van folyamatban.

A helyi sajátosságok programban kilencen végeznek értékteremtő munkát, egyebek mellett betonelemeket, utcai szemeteseket gyártanak és utcabútorokat újítanak fel.

A szociális jellegű programban tizenhárman járdákat újítanak fel, árkokat és patakmedret takarítanak. A városban évente közel száz tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtenek össze.

A mezőgazdasági programban pedig az idei évtől 8 hektáron gazdálkodnak 14 alkalmazottal. Egyes területeken paradicsomot, uborkát, hagymát, míg máshol takarmánykukoricát termesztenek, de van szamócaültetvény is. Jelenleg málnát és szedret, később ribizlit is ültetnek majd. A meglévő gyümölcsfák mellé szilvafákat telepítenek. A burgonyát és a hagymát az önkormányzati konyhának adják át felhasználásra.

A többi terméket a Pásztón üzemelő, úgynevezett Közboltban értékesítik. Az ezek eladásából keletkező bevételt visszaforgatják a mezőgazdasági közfoglalkoztatási programba.

(Borítóképünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában