Világháló

2020.02.11. 06:45

Egyre több nógrádi nyugdíjas érdeklődik az internet iránt

Megyeszerte indítanak informatikai képzéseket az idősek számára, hogy ők is megtanulják a modern eszközök, például a laptop vagy az okostelefon használatát.

Tóth-Nagy Orsolya

Manapság már az időseket is rabul ejti az internet világa. Sokan sajátítják el a laptopok, a tabletek és az okostelefonok használatát. A kormánytól és az önkormányzatoktól pedig minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy megtanulják az alapvető informatikai ismereteket. Néhány éve elindult a Digitális Jólét Program, ennek keretében számos eszközt osztottak szét országszerte a 65 év felettiek körében, Nógrád megyében is.

A kezdeményezéshez csatlakozott például a pásztói Teleki László Városi Könyvtár is.

– Kaptunk projektort, három laptopot, valamint két-két tabletet és okostelefont is. Ezeket folyamatosan használjuk, hiszen sok szépkorú kér segítséget – mondta Kozma Miklósné, a pásztói könyvtár munkatársa.

Hozzátette: akár egyénre szabott informatikai oktatást is tartanak, ha igény van rá. Sokan kapnak ajándékba egy-egy okos eszközt, amit nem tudnak használni. A könyvtárban lehetőség nyílik rá, hogy ezt megtanulják.

A szépkorúak is megtanulják a modern eszközök, például a laptop vagy az okostelefon használatát Illusztrációs fotó: Hegedűs Márk

 

– Előfordult már az is, hogy egyszerre hárman-négyen kértek segítséget. Számukra alapképzést szerveztünk, ahol elsajátították az okostelefon és a laptop használatát – mondta Kozma Miklósné, aki azt tapasztalta, hogy az okostelefon-kezelést hamarabb megtanulják az idősek, mint a laptopét. Utóbbi már nehezebbnek bizonyul a számukra.

A könyvtár munkatársa azt is elárulta, hogy a tervek szerint idén is indítanak informatikai képzéseket a szépkorúaknak.

A 73 éves, vizslási származású Kovács Ferencné is elsajátította már a digitális eszközök működtetésének titkait. Mint mondta, napi szinten használja az internetet, a világhálón elolvassa a híreket, de recepteket is gyakran keres. Ezen felül az okostelefont is szereti és kihasználja a rajta lévő alkalmazásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában