gyógynövények

2020.02.24. 06:50

Egyre több ember részesíti előnyben a természet patikáját Nógrádban

Megnőtt a forgalom a gyógynövényszaküzletekben. Többségében a megfázás elleni készítményeket keresik az emberek.

Kakuk Klaudia

Reneszánszát éli a természetes gyógyhatás

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– Napjainkban, ha fájdalom gyötör, azonnal szaladunk a legközelebbi patikába, ám a régi időkben nem voltak gyógyszerek, valamint orvos sem minden faluban. Pedig valahogy kezelni kellett a betegséget. Ebből kifolyólag tavasztól őszig gyűjtögették az erre alkalmas növényeket, télen pedig a gyökereket és a rügyeket – világított rá Pásztor Judit, egy varsányi gyógynövénykert vezetője.

A szakember szerint egyre nagyobb jövője van a régi tudásnak, voltaképpen a népi gyógyászat már évezredek óta használja a gyógyfüveket különböző betegségek kezelésére.

– Egyre több vásárló veti bizalmát a természet adta készítményekbe a gyógyszerekkel szemben. Előnyük, hogy a növényi eredetű gyógykészítmények kiváltásához nem szükséges recept, valamint orvosi előírás nélkül is alkalmazhatók egyszerű tünetekre. Mivel a gyógynövények bizonyítottan rendelkeznek gyógyhatással, ennek tekintetében fokozzák a gyó­gyulást, valamint egészségmegőrzésre is alkalmasak – mondta Gulácsi Györgyné Judit, aki a megyeszékhelyen üzemeltet gyógynövényszaküzletet.

Reneszánszát éli a természetes gyógyhatás
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Komoly gyógyulásokat lehet elérni a gyógyfüvekből készült teákkal, amelyet lehet fokozni tinktúrákkal – hangsúlyozta Pásztor Judit, a gyógynövénykert vezetője.

Hozzátette: a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendenek a citromfűből és a mentából készült teák, amelyeket a helyi óvodások és iskolások egyaránt szívesen fogyasztanak.

Ezekben a napokban a meghűlés, a nátha, valamint a köhögés elleni és az immunerősítő szerek a legnépszerűbb termékek a szaküzletekben.

– Egyes gyógyhatású növények, mint például a citromfű, a hársfa, az útifű, vagy a gyömbér, felvehetik a harcot a megfázással, egyben erősítik a szervezet ellenállását a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Bár többféle módon is felhasználhatók, a legegyszerűbb teát készíteni belőlük – javasolta Gulácsi Györgyné Judit.

– Népszerű a vásárlók körében a magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyó, valamint a gyulladásgátló és nyugtató hatású kamillavirág. Ezt legtöbbször tea formájában fogyasztják. Utóbbit ülőfürdőként is javaslom, hiszen a tőzegáfonya mellett enyhíti a felfázás tüneteit. A köhögésre úgyszintén az útifű és a hársfatea a gyógyító recept. A menta és az eukaliptusz inhalálva pedig felveszi a küzdelmet az orrdugulással – osztotta meg tanácsait a gyógynövényüzlet tulajdonosa.

Veszélyes gyógynövények

A varsányi származású Pásztor Judit felhívta a figyelmet: a gyógynövényekkel is érdemes vigyázni. Alapos körültekintést igényel adagolásuk és felhasználásuk, ugyanis súlyos mellékhatásokat is produkálhatnak. A szakember azt tanácsolja, mindenképpen érdemes elolvasni a felhasználási javaslatot vagy tájékozódni az eladótól. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a természet patikájától nem várhatunk valódi gyó­gyulást. Azonban a gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyhatása nem minden esetben szavatolt. – Kevesebb hatóanyag-tartalmuknak köszönhetően, súlyosabb betegség esetén nem váltják ki a vényköteles szerek használatát. Valamint a szakszerű ellátást sem helyettesítik. Emiatt ha valaki nem javul és súlyosbodnak a tünetei, mindenképpen forduljon orvoshoz – hangsúlyozta Gulácsi Györgyné Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában