előadás

2020.02.21. 10:42

Az egykori gyarmati bútorgyárra emlékeztek

Csütörtökön késő délután a Honismereti Kör rendezvényén Volt egyszer egy Ipoly Bútorgyár címmel tartott előadást a Helytörténeti Gyűjteményben Olexa Miklós, a vállalat egykori dolgozója és tulajdonosa.

L. J.

Érdekes előadást tartott Olexa Miklós

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

Mint a megyében sokan tudják, az 1952-ben alapított Ipoly Bútorgyár sok éven át meghatározó szerepet töltött be a magyar bútorpiacon. Az első és legfontosabb lépést a siker felé vezető úton a szécsényi Vegyesipari Vállalattal való egyesülés jelentette a cég számára. Az 1970-es évekre kialakult vállalati szerkezet révén pedig megkezdődött a gyár aranykora.

Érdekes előadást tartott Olexa Miklós
Fotó: T.A. / NMH

– Büszkén mondhatom, hogy abban az időszakban Magyarország első számú bútorgyártójává tettük a vállalatot. A Columbia bútorcsalád remekül teljesített a piacon, amelyért 1985-ben BNV-nagydíjban részesültünk – idézte fel Olexa Miklós, majd hozzátette:

– Ekkortájt többek között nagykövetek, olimpikonok, riporterek, egyszóval ismert emberek is hónapokon keresztül várakoztak egy-egy megrendelés leszállítására.

Az első társasági törvény bevezetése azonban tulajdonképpen megpecsételte a gyár sorsát. Ezt követte a privatizáció, végül a vállalat részvénytársasággá vált, és több tulajdonosváltáson is átesett.

– A saját cégem még 2007 végén vásárolta meg a gyárat. Nagynevű áruházaknak szállítottunk, sőt egyedi munkákban is részt vettünk, amelyeknek köszönhetően egy ideig nyereségesen működött a vállalkozás – mondta az egykori tulajdonos. A gazdasági válság azonban őket sem kímélte, így az Ipoly Bútorgyár története 2008-ban végleg befejeződött.

– Ezt a legendát közösen hoztuk létre veletek és a már eltávozott kollégáinkkal. Amíg mi élünk, az Ipoly Bútorgyár legendája is élni fog – zárta gondolatait Olexa Miklós, aki a résztvevőkkel együtt az elhunyt dolgozókról is megemlékezett előadása közben.

Címkék#bútorgyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában