pirográfia

2020.02.24. 17:20

A tarjáni művész igazi szenvedélyévé vált, hogy fába égetve alkotja képeit

Hat esztendővel ezelőtt kezdett el foglalkozni a fába égetéssel, azaz a pirográfiával Boros Zoltán, akinek azóta az élete részévé vált ez a mesterség. Képes akár tíz órát is dolgozni egy-egy művön, hogy abból a lehető legtökéletesebbet hozza ki. Legszívesebben állatos motívumokat készít, de a bonyolultabb portrék sem okoznak gondot számára, folyamatosan feszegeti a saját határait.

Gerhát Karina

Interjú Boros Zoltánnal, Salgótarjánban

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

– Mindig is lételemem volt a kreativitás, emellett pedig nagyon szerettem a fából készült tárgyakat is. Egy internetes videónak köszönhetően jött az ötlet, hogy megpróbálkozom a pirográfiával. Az ott látottak alapján megtetszett ez a mesterség. Rengeteg fantasztikus, szép alkotás elkészítési folyamatát láttam, amitől még nagyobb kedvet kaptam. Az első művem egy portré volt. Eleinte csak a saját magam örömére vágtam bele a munkába, ám később az általam készített tárgyak remek ajándékként szolgáltak a közeli hozzátartozóknak. Egyre több ismerősöm keresett meg különféle ajándékdobozok készítésével kapcsolatban. Ezeket általában feliratokkal, népies, illetve virágmotívumokkal kérték. Egy kis idő elteltével feltettem az internetre az alkotásokat, amelyek ott is nagy sikernek örvendtek, és egyre több megrendelést kaptam – mondta Boros Zoltán.

A pirográfus hozzátette: az alapanyagot nem saját maga készíti, hanem méretre szabva szerzi be. Az eddigi legbonyolultabb műve egy fiút és egy lányt ábrázoló dupla portré volt. Mint mondta, egy-egy fába égetett mű elkészítése akár tíz órát is igénybe vehet.

– A munka megkezdése előtt rengeteg egyeztetés zajlik. Megszerkesztem a kért ábrát, kinyomtatom, majd indigóval vagy satírozós módszerrel kijelölöm a fán a sarokpontokat. A többi munkafolyamat már teljesen szabadkézi. Az égetéshez használt eszközt, az úgynevezett pirográfot leginkább egy forrasztópákához tudnám hasonlítani. Cserélhetők a hegyei és a hőfokot is be lehet rajta állítani. Ezzel a kellékkel a legapróbb részletek, a legfinomabb árnyalatok is szépen kidolgozhatók – mondta a pirográfus, aki hat év alatt már több mint száz alkotást készített el.

Boros Zoltán nagy vágya, hogy egyszer önálló művészeti ágként ismerjék el a fába égetés mesterségét, a pirográfiát
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Boros Zoltán a jövőben egyre több, egyre nagyobb, egyre bonyolultabb művet szeretne alkotni. Az elkövetkezendő években egy saját kiállítás is a tervek között szerepel. A helyszínét illetően folyamatosan keresi a lehetőségeket. A munka és a család mellett azonban ez nem olyan egyszerű feladat, hiszen saját bevallása szerint egy tárlaton egy egész nagy készlettel illik megjelenni, ami rendkívül időigényes. Tavaly már részt vett Somoskőben a húsvéti és az adventi kézművesvásáron is, ahol nagy sikert arattak az alkotásai. Ennek során azt vette észre, hogy az egyszerűbb és az olcsóbb termékek iránt volt nagyobb a kereslet.

Boros Zoltán példaképként tekint Vaskó Gabriellára, Kaszás Attilára, Kovács Krisztiánra, Tóth Tamásra, Lente Attilára, Szilágyi-Somos Evelinre, valamint Bitter Mónikára, akik világszínvonalú alkotásokat készítenek. Zoltán egyik nagy vágya, hogy egyszer önálló művészeti ágként ismerjék el a pirográfiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában