1946

2020.02.07. 15:48

A salgótarjáni széncsatára emlékeztek

A Bányász-Kohász Fúvószenekar akkordjaival vette kezdetét péntek délután az 1946. évi széncsata 74. évfordulójára rendezett koszorúzási megemlékezés, a Nógrád Megyei Kormányhivatal épületének falán elhelyezett emléktáblánál.

G.E.

Az ünnepség végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emléktáblánál.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Az ünnepséget a város önkormányzata és a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Szakszervezeti Bizottság közösen szervezte.

– Ezen a napon nem a magyar gazdaság sikereit, nem egy korábbi politikai rendszer teljesítményét ünnepeljük. Honfitársainkra, felmenőinkre, a városért dolgozó munkások akaraterejére, munkabírására emlékezünk – fogalmazott beszédében Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere.

Mint mondta, 1946-ban a II. világháborút követő évben hazánk nagy veszteségekkel nézet szembe. Ebben a súlyos problémákkal tűzdelt évben a magyar bányásztársadalom nem először, és nem is utoljára magára vállalta a munka oroszlánrészét. A környékbeli bányákban dolgozó 12 ezer salgótarjáni és nógrádi kötődésű bányász országos viszonylatban is kimagasló termelési eredményeket ért el a rendkívül nehéz, mostoha munkafeltételek között.

– Február elején, évről évre városunk munkásaira, a szükség idején előlépő bányászokra, emberfeletti munkájukra emlékezünk – hangsúlyozta a városvezető, hozzátéve: – Őrizzük meg a múltból, amit érdemes, emlékezzünk tisztelettel városunk történetére és javítsunk közösen azon, amin javítani szükséges. Mindehhez mindig álljon példaként előttünk a bányászok közösségi ereje és gigászi kitartása.

Címkék#széncsata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában