fejlesztés

2020.01.16. 11:20

Idén megújul a szécsényi kúria

Nyilvánosságra hozták a szécsény-benczúrfalvi Benczúr-kúria fejlesztésére kiírt közbeszerzést. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nkft. projektjében a romos állapotban lévő műemléképület turisztikai céllal újul meg.

Lászlók Judit

Madártávlatból Benczúr Gyula egykori kúriája

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram hálózatos együttműködő rendszerének kialakítása során fontos állomás a szécsényi Benczúr-kúria, mely Nógrád megye kiemelt helyszíne a szécsényi Forgách-kastély mellett.

A kastély a 20. század elején került Benczúr Gyula festőművész tulajdonába, aki haláláig itt élt. Az épületben történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze, valamint önálló műtermet is építtetett. Halála után a települést Benczúrfalvára nevezték át. A település ma már Szécsény városhoz tartozik közigazgatásilag.

A Nemzeti Kastélyprogram tájékoztatása szerint a 762 millió forintos tervezett fejlesztés révén a kúria közösségi és kulturális térként hasznosul majd. A projekt fő célja a kastély és a műterem épületének műemléki szempontok figyelembe vételével történő építészeti, valamint műszaki felújítása.

Madártávlatból Benczúr Gyula egykori kúriája
Fotó: H. Cs. / NMH

Ennek során a kúria teljes tetőszerkezete és homlokzata is megújul. Az épület földszintjének részbeni helyreállításával új kiállító- és hozzájuk tartozó kiszolgálóterek jönnek létre: fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, vizesblokk és raktárak.

Mindemellett megújul a kúriaépület közvetlen környezete is, valamint a kertben úthálózat és parkoló egyaránt kialakításra kerül.

A fejlesztés után az épület történelméhez, korábbi funkciójához kapcsolódó kiállítások jönnek létre, valamint teret ad a kulturális és művészeti programoknak, alkotótáboroknak és egyéb rendezvényeknek. Ezenfelül kiemelt cél továbbra is Benczúr Gyula képzőművészeti alkotásainak a modern technika által megelevenedő bemutatása.

A nemrég közzétett hirdetmény a turisztikai célú fejlesztésben többek közt a kastély építési, épületgépészeti munkáit, a kúria melletti támfal, a délnyugati és északkeleti bástyák felújítását, a kastély körüli járda-, és útcsatlakozás építését, valamint környezetrendezést ír elő.

– Természetesen nagyon örülünk, hogy ez a projekt megvalósul a közeljövőben. Bízunk abban, hogy a nagyközönség mellett, a helyiek számára is remek lehetőségeket biztosít majd – mondta Stayer László, Szécsény polgármestere, aki hozzátette – A létesítmény üzemeltetőjére vonatkozóan egyelőre nincsenek információk.

A Nemzeti Kastélyprogramban megvalósuló projekt befejezése még ez évben várható.

Kastélykrónika dióhéjban

A kastélyt a Wattay család építette az 1700-as években a Dolány feletti dombtetőre. Később a Szontágh és az Ivánka családok tulajdonába került. Az utolsó tulaj – akitől Benczúr Gyula megvette a birtokot – gróf Pejácsevich-Mikó volt. Benczúrék a csendes kúriából ritka szép otthont varázsoltak reneszánsz és rokokó bútorokkal, valamint értékes műkincsekkel és keleti szőnyegekkel. A falakat a festőművész munkái díszítették, aki egy különálló műtermet is építtetett. A művész 1920-as halála után a család panzióként működtette a kastélyt, amit a háborúban teljesen kifosztottak. A község 1950-ben teljesen felújította az épületet, amely évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt. Később azonban csak raktárként használták, így leromlott az állapota. Egy fertőző gombabetegség miatt a fából készült tárgyak nagy részét meg kellett semmisíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában