vezető

2020.01.30. 11:20

Herencsény új vezetése szeretné végre elsimítani az ellentéteket

Új vezetője van tavaly október óta Belső-Cserhát egyik kis településének, Herencsénynek.

Sziládi Krisztina

Bucsánszki Csaba szeretné, ha végre elcsitulnának az ellentétek és mindenki számára élhető falut teremtenének

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A választópolgárok döntése nyomán Bucsánszki Csaba lett a község társadalmi megbízatású polgármestere. Fiatalos, tettre kész képviselő-testület áll a falu első embere mellett, akit az elkövetkező öt évben megvalósításra váró terveiről kérdeztünk.

Bucsánszki Csaba szeretné, ha végre elcsitulnának az ellentétek és mindenki számára élhető falut teremtenének
Fotó: Torjay Attila / NMH

– Bár friss polgármester, mégsem ismeretlen ön előtt az önkormányzati munka.

– Igen, eddig is részt vettem a településért végzett munkában, 2010-től képviselőként tevékenykedtem a falumért.

– Milyennek ítéli meg Herencsény helyzetét jelenleg? Könnyű dolguk lesz ebben a ciklusban?

– A helyzetünk nem túl rózsás, a falunak egyáltalán nincsenek megtakarításai, napi pénzgondjaink vannak. Az elmúlt években az előző vezetés nem bánt szűkmarkúan a kiadásokat illetően, gyakorlatilag kiürült kasszát örököltünk. Igyekezni fogunk, hogy a rendelkezésre álló pályázati lehetőségeket maximálisan kihasználjuk a jövőben, mert számos tervünk, elképzelésünk van Herencsény felvirágoztatására.

– Melyek a legfőbb pontjai polgármesteri programjának?

– Alapvetően két dolgot tartok nagyon fontosnak: a település- és a közösségfejlesztést. Az előbbi persze jóval költségigényesebb, de mindenképpen szeretnénk a belvízgondokat megoldani ebben a ciklusban, a vízelvezető árkokat és a patakmedret kitisztítani. A zöldterület-rendezési tervünkben szerepel egy park és egy horgásztó kialakítása a Barát-kertnél, ami jelenleg egy elhanyagolt, öt hektáros terület. A 21. században joggal elvárható wifi-elérés és a szélessávú internetlefedettség bővítése is egyik fő célunk.

– Hogyan kívánják erősíteni a közösséget?

– Herencsény sok más faluhoz hasonlóan az elöregedés és elnéptelenedés gondjával küzd. Ráadásul sajnálatos módon az elmúlt években a falu lakossága megosztottá vált, úgy alakult, hogy két időközi választást is kellett tartanunk. Én szeretném, ha ezek az ellentétek végre elcsitulnának. Az új vezetés mindenki számára élhető, jó hangulatú falut szeretne teremteni, természetesen az itt élők bevonásával. Hiszen értük történik minden, és nélkülük ez nem is fog menni. Bízunk benne, hogy ez a fiatalok elvándorlásának megállítására is pozitív hatással lesz. Már az elmúlt három hónapban jól érzékelhető volt, hogy elindult egy összefogás a közösség felvirágoztatásáért. Október végén társadalmi munkában kitakarítottuk a temetőt. Nagy sikert aratott az I. Herencsényi Adventi vásár, aminek a Fonó adott otthont. Az itt befolyt adományokból a faluban élő gyermekeknek szervezünk majd közös programot. Magunk mögött tudhatunk egy jól sikerült szilveszteri mulatságot és már készülődünk a farsangra. Dolgozunk rajta, hogy a jelenleg inaktív polgárőr egyesület ismét tevékenyen részt vegyen a falu életében. Az értékeink megőrzése és ápolása fontos számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában