családi örökség

2020.01.07. 16:55

Hagyomány a pékmesterség a szécsényi családban

Vincze István 1963-ban helyezkedett el a Nógrád Megyei Sütőipari ­Vállalatnál, ahol igazán ­megtanulhatta a szakmát. ­Végigjárta a ranglétrát: volt kisütő, ­dagasztó, csoportvezető, üzemvezető, végül üzemigazgató. Munkahelye azonban egyik napról a másikra megszűnt 1992-ben.

Szenográdi Ferenc

Vincze Csaba és vizsgamunkája, a kenyértésztából készített palóc ház A szerző felvétele

Vincze István azonban nem esett kétségbe, négy társával létrehoztak egy pékséget Litkén, majd hat év után fiaival, Csabával és Attilával társaságot alapított, amelyben felesége az adminisztrációs feladatokat látta el. Telephelyüket azóta fejlesztik, korszerűsítik.

Csaba most ötvenéves, életpályája kísértetiesen hasonlít az édesapjáéhoz. Először központifűtés- és gázszerelőszakmát szerzett, majd a Nógrád Megyei Tanács Építészeti vállalatánál dolgozott. Kezdetben szerelő, aztán brigádvezető, majd művezető lett. Közben képezte magát, s szakmájában két mestervizsgát is tett. Azonban az ő életében is bekövetkezett a munkahely megszűnése. Viszont ő sem esett kétségbe, egyéni vállalkozásba kezdett. Előbb egyedül dolgozott, majd négy alkalmazottja lett, azonban később feladta egyéni vállalkozását, s 1998-tól ő is a pékségben dolgozik, 2008-ban pedig OKJ-s pékszakvizsgát tett.

Vincze Csaba és vizsgamunkája, a kenyértésztából készített palóc ház A szerző felvétele

A vállalkozásban jelenleg 17 embernek adnak munkát. Termékeiket mintegy harminc kilométeres körzetben szállítják üzletláncoknak, kiskereskedőknek. Csaba és Attila szép lassan egyre inkább átvették nyolc éve nyugdíjas édesapjuktól a termelés irányítását, a munka szervezését, az anyagbeszerzést, a szállítás lebonyolítását. Csaba úgy fogalmazott, ma is szereti az eredeti szakmáját, de a pékségben is jól érzi magát, örömmel végzi ezt a munkát is. Fontosnak tartja, hogy a szakmában mindig a beosztottak előtt járjon. Ezért is képezi magát folyamatosan. Idén novemberben féléves elméleti és gyakorlati kurzus után Budapesten mestervizsgát tett. Megmutatta azt a palóc házat is, amit kenyértésztából készített a vizsgára.

Amikor azt kérdeztem tőle, mi a titka, hogy a ­termékeik ilyen népszerűek, azt válaszolta: a megbízható minőség. Ők még a régi kovászos technológiával dolgoznak. Ahogy mondta, a legjobb reklám a jó minőségű termék. Hosszú távon csak így lehet piacon maradni.

– Ahhoz, hogy valaki jó pék legyen, fontos a szakma szeretete, a szakismeret, és ismerni kell a vevők igényeit. Csakúgy, mint minden pályán, itt is szükség van az innovatív készségre – foglalta össze tapasztalatait Vincze Csaba, aki át is adja tudását a fiataloknak. A Lipthay Béla mezőgazdasági szakközépiskolában ő a péktanulók szakoktatója. Gyerekei számára is öröklődött a hagyomány. Viktória lánya Budapesten cukrász és szakács, Nikolett pedig édesanyjának segít a salgótarjáni mintaboltban, a hatodik osztályos Csabát pedig komolyan érdekli nagyapja és édesapja szakmája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában