órakészítő

2020.01.03. 16:45

Egyedi karórákat készít az időmérő eszközök mestere Őrhalomban

Varga Balázs zsebórából hoz létre férfi karórákat, és már saját óramárkát is alapított. A munkáit az utóbbi időben inkább a művészi irány jellemzi, függetlenül attól, hogy régi vagy új a szerkezet, hiszen, ahogy ő mondja: az órája inkább ékszerként funkcionáljon.

Lászlók Judit

Varga Balázs svájci zsebórákat alakít át karon viselhető időmérő eszközökké

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

– Az elején nagyon szerettem ezt a munkát, azonban idővel egyre több olyan feladatom is volt, amellyel már nem tudtam azonosulni. Ezért is volt szükségem valamire, ami kikapcsol és megnyugtat – mondta Varga Balázs.

Elmondása szerint ő olyan ember, aki igyekszik minden egyes dolgot egyedivé tenni. Így lett például a feleségével közös jegygyűrűjük négyzet alakú. Ezért nem is volt csoda, hogy rengeteg ötlet megfordult a fejében. Végül eszébe jutott, hogy hatéves korában megjavította a nagymamája csörgőóráját. Bár hozzá kell tenni, hogy a mai napig nem tudja, hogyan volt erre képes, mégis egy olyan sikerélményről beszélhetünk, amely évtizedekkel később meghatározta az életét.

Varga Balázs svájci zsebórákat alakít át karon viselhető időmérő eszközökké
Fotó: T. A. / NMH

– Kezdetben az volt a terv, hogy az órák értékesítésével fogok foglalkozni, de hamar beláttam, hogy ez sem én vagyok. Innentől kezdve pedig elkezdtem gyűjteni az olyan ritka darabokat, amiket itthon nem lehetett kapni, majd felújítottam őket. Bár nem beszélek oroszul, mégis több ottani céggel felvettem a kapcsolatot, amelynek révén hozzájutottam többek között néhány Molnija zsebórához. Az egyik ilyen zsebórát karóraként is el tudtam volna képzelni, ezért megpróbáltam megvalósítani ezt a tervemet. Ennek révén pedig egy szakértő segítségével egy év alatt elkészült az első munkám – mondta.

A különlegesség, azonban nem maradt sokáig a birtokában, ugyanis azon a napon, amikor először viselte a karórát, egy munkatársa megvásárolta tőle. A következő darabbal ugyanígy járt, csak akkor egy másik kollégája volt a vevő. Ekkor kezdett el azon gondolkodni, hogy talán ezzel kellene foglalkoznia. Az elején sokan azt mondták neki, hogy már senki nem hord karórát, hiszen mindenkinek van okostelefonja.

– Ez tény, ugyanakkor én másokkal ellentétben azt is észrevettem, hogy vannak olyan személyek, akik nem szeretnének beolvadni a fogyasztói társadalomba. Azt vallom, hogy egy férfinak a jegygyűrűjén kívül egy ékszere van, ez pedig az óra – mondta az órakészítő.

Ezt követően kezdett el svájci zsebórák beépítésével foglalkozni, majd a pilótaórák váltak a kedvenceivé. Az elején saját műhelyet alakított ki, később néhány munkafolyamatba más szakembereket is bevont.

De a végleges termék továbbra is az ő keze munkáját dicséri. Egy egyedi rendelés nagyjából ötven óra alatt készül el, de egy komolyabb kihívás már háromszáz munkaórát is igénybe vehet. A kitartó munka meghozta a gyümölcsét, ugyanis létrehozta az óramárkáját, a Phestomot.

– Ezt követően kezdtem el dolgozni egy saját karóra létrehozásán, amely egy évvel ezelőtt már majdnem elkészült. De nem voltam elégedett a végeredménnyel, így újraalkottam az egészet. Jelenleg azonban elég közel állunk ahhoz, hogy tényleg elkészüljön a százdarabos szériából hátralévő kilencvenhét. Megjegyezném, hogy ezeknek a negyede már most le van foglalva – mondta az órakészítő.

Hozzátette, ez azért is jelent sokat számára, mivel lett volna lehetőségem társulni, de nem akartam.

– Amikor feladtam a munkám, az első két év nagyon nehéz volt, de szerettem volna egyszer elmesélni a gyermekeimnek, hogy én mindezt húszezer forintból indítottam el.

Fontos szempont az egyediség és a különleges cél

Bár Varga Balázs nem órás, ugyanis ő gyártási tevékenységet lát el, így erre nincs szüksége. Éppen ezért, mégis nagy alázattal és tisztelettel beszél a szakmáról és a szakemberekről, valamint vannak olyan határok, amelyeket még ő sem lép át.

– Ép állapotú magyar jelzésű órához, valamint gyűjteményi értékű darabokhoz nem nyúlok – mesélte Varga Balázs, hozzátette – Nagyon szeretem az egyedi dolgokat, éppen ezért a saját márkámat egy barátom javaslatára olyan mozaikszavakból alkottam meg, amelyek a leginkább jellemzik tevékenységemet. Így jött létre a Phestom (PHoenix dESign CusTOM – azaz az újjászületés, a tervezés és az egyediség a kulcsszavak). Nem csak a márkanév különleges, ugyanis az alkotó nagyon kedveli a feltűnő darabokat. Az éppen készülő pilótaóra sorozat tervezésében aktívan részt vett Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok. Kovács László, extrém sportolónak pedig egy malajziai túrájára készített el egy olyan karórát, amely a kéz melege által működtetett adaptív hőpajzsot tartalmaz. Utóbbiból egyelőre csak ez az egy példány létezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában