születésnap

2020.01.27. 20:25

Díjesővel ünnepelt a 98 éves Salgótarján

Hétfőn ünnepelte a megyeszékhely a várossá nyilvánítás 98. évfordulóját. Az 1922-es eseményre a Förster Kálmán téren koszorúzással, majd a város díjainak átadásával emlékeztek.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Hétfő este előbb dr. Förster Kálmánra, Salgótarján első polgármesterére emlékeztek a szobránál tartott koszorúzással, majd a József Attila Művelődési Központ színháztermében folytatódott a születésnapi rendezvény.

– Az elmúlt 98 évben rengeteg nagyszerű ember tett azért, hogy Salgótarján jobb hely legyen. Bányászok, üvegfúvók, tanárok és művészek dolgoztak nap, mint nap a város felvirágoztatásáért. Ma őket ünnepeljük, és természetesen azokat, akik napjainkban is elismerésre méltón tesznek a megyeszékhely fejlődéséért – fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere. – Ma is van mire és van kikre büszkének lennünk, hiszen az elmúlt évek legnagyobb eredménye, hogy egyre többen gondolják úgy; szeretik ezt a várost. Továbbra is feladatunk, hogy elődeinkhez méltón dolgozzunk Salgótarjánért!

A várossá nyilvánítás évfordulóján hagyomány, hogy az önkormányzat átadja díjait és kitüntető címeit. A megyeszékhely díszpolgára idén az ismert labdarúgó, a mátranováki születésű Répás Béla lett. Az SBTC ifjúsági csapatában 1962-től játszott, négy évvel később a felnőttek között is bemutatkozott. Az 1970-es években az ország egyik legjobb középpályásának tartották, jelentős része volt az SBTC egykori sikereiben. Távollétében a díjat a leánya vette át.

A Pro Urbe díjat Plachy György kohómérnök, gazdasági szakember, a Pro Arte díjat pedig Horváthné Vaskó Gabriella képzőművész kapta. A Salgótarján Szolgálatáért díjban a közigazgatásban dolgozó Áfra Évát részesítette a megyeszékhely önkormányzata. A Salgótarján Jövő Nemzedékéért díjat Kis Miklósné óvónő vehette át. A Salgótarján Sportjáért díjat Botos András ökölvívó, a Salgótarján Gazdaságáért díjat pedig a száz százalékig belga tulajdonú Sinia Bútorgyártó Kft. kapta. A népművelők Kerekes László-díját Szeberényiné Érdi Éva Anna és Szigeti Lászlóné vehette át.

A rendezvény ünnepi gálaműsorral ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában