hitélet

2020.01.06. 06:50

A balassagyarmati börtönben valóban segítenek legyőzni a gonoszt

Tíz éve, 2009. december 13-án szentelte fel a felújított balassagyarmati börtönkápolnát dr. Beer Miklós váci megyéspüspök. A minap az évforduló alkalmából rendezett ünnepséget követően Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrált szentmisét a sokat látott falak között.

Sziládi Krisztina

Több mint 40 évig szünetelt, ám az új évezredre visszaállították a börtönlelkészi szolgálatot, így Balassagyarmaton is lehetőség van a fogvatartottak hitéletének gondozására

– Aki fogvatartottként belép ebbe a kápolnába, annak életében – helyzetéből adódóan – a gonosz áll nyerésre. De itt átadhatja magát Istennek és Ő le tudja győzni a rosszat az ember szívében lakó jó erejével. Az itt töltött idő alatt inkább érzem magam Isten társaságában, mint börtönben – így emlékezik Molnár István egykori fogvatartott a számára sokat jelentő helyre.

Több mint 40 évig szünetelt, ám az új évezredre visszaállították a börtönlelkészi szolgálatot, így Balassagyarmaton is lehetőség van a fogvatartottak hitéletének gondozására

A megyei börtön Kápolnáját az 1857-es évben királyi rendeletre adott parancs alapján szentelték fel. Az akkori szabályoknak megfelelően hetenként egyszer tartottak itt szentmisét, melyen a rabok valamennyien megjelentek, kivéve a vizsgálati börtönben lévőket.

Ezután mintegy 90 éven keresztül folyamatosan zajlottak a szertartások, egészen 1949-ig, a börtönlelkészi szolgálat megszüntetéséig. A börtönkápolna kupoláját is ekkor takarták el a deszkákból ácsolt álmennyezettel, szétrombolva ezzel a szakrális teret, s a kápolnát könyvtárrá alakították.

A rendszerváltás után tíz év elteltével, 2000-ben jogszabályban szabályozták és visszaállították a több mint 40 évet szünetelő börtönlelkészi szolgálatot.

A kápolna feltámadása dr. Budai István intézetparancsnok nevéhez köthető, aki szorgalmazta egy olyan többfunkciós helyiség kialakítását, melyben méltó körülmények között lehetőség nyílik a fogvatartottak hitéletének gondozására, de biztosítva van a könyvtár jó színvonalú elhelyezése is. Elképzeléseit támogatta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága mellett több civil személy és szervezet is.

A kápolna felújítása végül a Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület sikeres pályázatnak köszönhetően kezdődött el. A projekt koordinációjában és vezetésében a Lencsés Zsolt festőművész, freskófestő által vezetett ARTTÉKA, Művészet Határok Nélkül Egyesület vállalt jelentős szerepet. A freskók és a művészeti dekoráció elkészítésében fogvatartottak is részt vettek, akik megismerhették és elsajátíthatták a művész meszes falfestési technológiát, ugyanakkor egyedülálló közösségfejlesztő terápiában is részesülhettek.

Számos program

A kápolna színes programokat is biztosít a fogvatartottak számára. Olyan emberekkel találkozhatnak itt, akik segítik őket abban, hogy ismét kinyíljon számukra a világ, új ismereteket szerezzenek, és különböző gondolatokkal gazdagodjanak. Szentmise, ökumenikus istentisztelet, adventi gyertyagyújtás, ünnepi megemlékezések, kiállítások, koncertek – ezek mind-mind a kápolna falain belül nyújtott élmények, amelyek hozzájárulnak az elítéltek mindennapjainak színesítéséhez, és alternatívákat nyújtanak a szabadidejük hasznos eltöltéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában