jótékonykodás

2019.12.18. 16:45

Patvarcra várja a gyerekeket Csillag, a gyógyító hatású ló

Megszokott dolog, hogy karácsony közeledtével megszaporodnak a jótékony célú felajánlások.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

A Patvarcon élő Tóth Melissza nem éppen hétköznapi felhívást intézett a környéken lakó gyermekek számára. Melissza a lovak nagy szerelmese. Első nagy találkozása ezekkel a csodálatos állatokkal ötéves korában történt, azóta is főszerepet játszanak az életében.

A patvarci lány ebben a tanévben végez a váci Táncsics Mihály mezőgazdasági középiskola lovász szakán. Két évvel ezelőtt indult Németországból egy kezdeményezés, mely hazánkban is azonnal követőkre talált: lovakkal foglalkozó szakemberek azoknak a gyerekeknek kívánnak lehetőséget biztosítani az állatokkal való ismerkedésre, akiknek egyébként ez nem állna módjukban.

– Vannak gyerekek, akik szeretnének lovak közt lenni, lovagolni, akikre gyógyító hatással van ezeknek a nagytestű állatoknak a közelsége, de sajnos nem tehetik ezt meg. Nekik szeretnénk időt ajándékozni, amit a lovainkkal tölthetnek. Lovat ápolunk majd, sörényt fonunk, és a lovaglás kipróbálására is sor kerülhet, ha az időjárás megengedi – üzeni Melissza az érdeklődőknek.

Mindenkire jó hatással vannak a hatalmas, szelíd állatok
Fotó: T. A. / NMH

Rigó Rebeka, Melissza barátnője rendszeresen besegít a lovak körüli teendőkben, lovagoltatásban. Mint mondja, nagyon jó hatással van a gyerekekre, ha egy hatalmas, ugyanakkor szelíd állat közelében lehetnek.

– Ha feszültek vagyunk, elég kijönni közéjük, rövid időn belül kisimulnak az idegeink – meséli a lány. S hogy ki lesz a történet főszereplője? Csillag, a 14 éves kanca, fajtáját tekintve furioso-north star vagy ismertebb nevén mezőhegyesi félvér, ami egy Magyarországon kitenyésztett, nemzeti kinccsé nyilvánított lófajta. Hét évvel ezelőtt került Melisszához, aki egy hirdetésben talált rá, amiben mint vágólovat kínálták eladásra. Csillagot az előző gazdája versenyeztette, egy sérülés miatt azonban visszarakták őt a legelőre, ahol teljesen elvadult, kezelhetetlenné vált. Rúgott, harapott, utálta az embereket. Nem tudhatjuk, hogy az akkor 13 éves lány mit látott meg a kolbásznak szánt kancában, amelyre sokáig rá sem lehetett ülni. Több év munkájába került, mire ismét szelíddé vált.

A lányok december 22-ig várják a hatéves kor feletti jelentkezőket az ingyenes foglalkozásra Patvarcon, érdeklődni a 06-20/407-1257 számon lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában