Sajtimádók napja

2024.05.26. 19:50

Kézműves sajtok legjobbjaival szálltak versenybe Pásztón (fotók)

Érlelt, krém, natúr, ízesített, parenyica. Finomabbnál finomabb sajtok kerültek terítékre vasárnap a pásztói Varázsvölgyben megrendezett sajtimádók napján. Nógrád és Heves vármegye sajtkészítői vonultatták fel kézműves termékeiket.

Gulyás Edina

Sajtimádók fellegvárává alakult a pásztói Varázsvölgy

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Verőfényes napsütés, élőzene, nagyszerű helyszín, finom illatok. Minden adott volt a kitűnő időtöltéshez a negyedik alkalommal megrendezett Sajtimádók napján, aminek tökéletes helyszínt biztosított a pásztói Varázsvölgy. A hangsúlyt azonban semmi sem vonta el a Nógrád, illetve Heves vármegyéből ide érkező sajtkészítőkről, akik kézműves termékeik egész skáláját felvonultatták. 

Kézműves sajtok, vásár, kóstoló
Megannyi ízletes kézműves sajtot felsorakoztattak a pásztói programon
Fotó: Vendel Lajos

Sajtünnepen mutatkoznak be a sajtkészítők és kézműves termékeik

– Négy éve szerveztük meg először a sajtimádók napját Béren, majd két éve csatlakozott hozzánk a Varázsvölgy csapata, akik a helyszín biztosításán kívül a szervezésben is profi segítséget jelentenek – tájékoztatta portálunkat Urbán Tibor, az erdőkerti Tolbán Sajtmanufaktúra tulajdonosa. – Egyértelműen azzal a céllal hívtuk életre az eseményt, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a térség sajtkészítőinek. A program egyre népszerűbb, már készülnek rá a termelők és a vásárlóközönség is. 

Mint mondta, a két megyében nincsenek túl sokan a sajtkészítők, de a nagy részük képviseli magát a rendezvényen. Idén tizenegyen vonultatták fel itt termékeiket. Hozzátette: a vásárlók egyre inkább tudatosak és szívesen vásárolnak jó minőségű helyi termékeket. 

Képzett sajtbírák zsűrizték a különlegességeket

– A program nem csak a bemutatkozásra biztosít lehetőséget, a sajtkészítők megmérethetik termékeiket. Azokat képzett sajtbírák zsűrizik, a Sajtkészítők Egyesületének köszönhetően – fogalmazott Bányainé Sárdi Dorottya sajtbíra, főszervező. – A versenyre közel ötven tejterméket neveztek számos kategóriában. Ezáltal is szeretnénk fejleszteni a magyar sajtkultúrát, formálni a fogyasztók ízlését. 

Molnár Lajos hatósági állatorvos, a sajtimádók napjának megálmodója is arról számolt be: nagyon fontos számukra a környékbeli sajtkészítők népszerűsítése, hiszen fantasztikus termékeket állítanak elő, mégis kevesen ismerik őket. A programmal igyekeznek helyzetbe hozni a kistermelőket. 

– A verseny pedig jó visszacsatolás számukra, hiszen fény derül arra, hogy miben lehetnek még jobbak, mit tehetnek a fejlesztés érdekében – húzta alá Molnár Lajos, aki azt is elárulta, hogy világversenyen is megmérették már magukat a nógrádi sajtkészítők. Az előző években a Tolbán Sajtmanufaktúra bronz- és ezüstéremmel térhetett onnan haza. 

Érdekes bemutató derített fényt a sajtkészítés rejtelmeire

Nagy Gergely, a nemti Halda Sajt tulajdonosa minden alkalommal felvonultatta termékpalettáját a sajtimádók napján. Ezúttal is kínált érlelet és krémsajtokat, joghurtokat, kefírt, sajtgolyót, parenyicát és olyan különlegességet is, mint a görög szénamagos sajt. 

– Ez a sajtünnep közelebb hozza egymáshoz a helyi termelőket és a közönséget, emellett a sajtkészítők is jó kapcsolatot alakíthatnak ki egymással, megoszthatják tapasztalataikat – fogalmazott Nagy Gergely. 

A nap során az érdeklődők látványőrlésen vehettek részt a Szalay malomban. Hegedűs Imre sajtmester a Hegedűs Sajtműhelytől, valamint Németh Balázs az Alpokalja Sajtmanufaktúrától tartott látványsajtkészítést. Felvágták a tavalyi rendezvényen ilyen módon elkészített, így egy évig érlelt sajtot is. A jó hangulathoz a Pásztó Folk Band előadása is hozzájárult. Az eseményen a látogatók számos termelő különféle finomságai között válogattak, de volt kézműves kirakodóvásár és borsétány is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában