balesetveszély

2019.12.01. 15:47

Kutyás utazás: Nógrádban is fő a biztonság

Egy országos kutatásból kiderült, hogy a hazai kutyatartók sok esetben veszélybe sodorják négylábú barátaikat és saját magukat is autós utazásaik során. Utánajártunk: hogyan utazzunk biztonságosan házi kedvenceinkkel?

Palchuber Kinga

Juhász Zoltán Cserhát különleges mentők vezetője

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

A Groupama Biztosító kezdeményezésére a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége (MMSZOSZ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Balesetmegelőzési Bizottsága segítségével világítottak rá arra, hogyan lehet a kedvenc az autóban is biztonságban.

A biztosító kutatásából kiderült: Magyarországon a kutyatartók 57 százaléka szokta utaztatni ebét, de csak elenyésző számban rögzítik az állatokat megfelelően.

Így tilos: a kutya veszélyezteti a biztonságot, ha szabadon ül a kocsiban.
Fotó: Illusztráció / NMH

– Csak abban az esetben mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítják a kiskedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt – speciális hámot vagy rögzített boxot – alkalmaznak. Egy két kilogrammos Yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 kilométer per órás sebességű ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az autóban utazóknak – mondta dr. Tokodi Panna, az ORFK Balesetmegelőzési Osztályának rendőr főhadnagya.

A kutyákat szállításkor leggyakrabban – 37 százalékban – valamelyik utas az ölében tartja, míg 27 százalékban az eb a hátsó ülésen ül szabadon. Mindkét módszer balesetveszélyes, ugyanis hirtelen fékezésnél bajt szülhet az efféle szállítás, de az is előfordulhat, hogy a kutyát olyan inger éri, amelyre ösztönösen reagál – felpattan, előreugrik vagy ugat. Ez megzavarhatja és -ijesztheti a sofőrt.

– Célul tűztük ki, hogy együttműködő partnereinkkel útmutatást nyújtsunk a kutyák biztonságos szállításához. Idén az MMSZOSZ számára ajánlottunk tréningezési lehetőséget. Ők gyakran életmentő feladatot látnak el, ehhez rengeteget kell vezetniük, miközben kiképzett kutyájukat is szállítják – mondta Magyar János, a biztosító gépjármű-biztosítási főosztályvezetője.

Juhász Zoltán Cserhát különleges mentők vezetője
Fotó: T. A. / NMH

A MMSZOSZ 2016-ban jött létre abból a célból, hogy a hazai mentőkutyás szervezetek érdekképviseletét elláthassa.

– A szövetségbe tucatnyi önálló szolgálat tömörült, száz önkéntessel, s mintegy negyven kutyával működünk. Rengeteget vezetünk, tavaly például 97 bevetésen vettünk részt, ami közel 12 ezer kilométer autózást jelent, és mindezt kutyákkal együtt – mondta érdeklődésünkre Juhász Zoltán, az MMSZOSZ mentésirányítási központjának igazgatója, aki a balassagyarmati bázissal rendelkező Cserhát Különleges Mentőcsoport elnöke is. A nógrádi egyesület 12 kutyával dolgozik, akik között van képzés alatt álló és teljesen kiképzett mentőkutya is.

Az elnök azt tanácsolja: ha nincs kutyák számára fejlesztett biztonsági rögzítő+eszközünk, akkor a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon. Ne engedjük, hogy a kutya kilógassa a fejét az ablakon, mert az balesetveszélyes. A csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől, és hosszú út esetén érdemes pár óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát. Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért érdemes magunkkal vinni valamilyen otthoni játékot is. A kutyák biztonságáért éppúgy felelősséggel tartozunk, mint önmagunkért!

Kocsival jár korunk kedvence

A salgótarjáni Komkáné Balcza Tünde csivavájával, Gyilkossal gyakran utazik. Az apró négylábú trükkjeivel sztárként járja a megye rendezvényeit, és hetente látogatja a kutyaiskolát is.

– Gyili igazi családtag, fontos a biztonsága. Azért, hogy az autóban se érje baj, beszereztem neki egy kényelmes hordozót, aminek nyitott a teteje. Ezt az üléshez lehet rögzíteni, a benne lévő biztonsági övet a hámhoz lehet kapcsolni. A hordozó stabilan tartja, megvédi őt egy nagyobb fékezésnél.

A bátonyterenyei Bakos Gyula két törpe schnauzer – Doky és Ursula – gazdája. Az ebek rendszeresen szerepelnek eredményesen a hazai és a külföldi kiállításokon. – Kimondottan az ő biztonságos szállításuk miatt szereztem be egy kombi autót, amelyben kényelmesen elférnek a ketreceik. Emellett hosszú úton mindig megállunk pihenni – mondta a gazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában