hagyományok

2019.12.20. 13:50

Fényjátékkal tették még díszesebbé a kazári adventet

Az advent vasárnapjaira rendszeresen programokkal várják a települések lakóit. Kazár községe a hagyományok ápolása mellett idén meglepetéssel is készült, amely mosolyt csalt a lakosok arcára.

Veres Edina

A szervezők sokáig ötleteltek azon, hogyan tudnák az adventi időszakot a mai trendeknek megfelelő színvonalra emelni és még látványosabbá tenni

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik. Ez a nap ugyanakkor az egyházi év kezdetét is jelenti. Az Advent szó a latin Adventus Domini kifejezésből származik, amely annyit tesz: az Úr eljövetele. A várakozás időszakában minden település programokat rendez és ez alól természetesen Kazár sem kivétel, azonban a falu önkormányzata idén egy kis meglepetéssel is készült az itt élők számára.

A szervezők sokáig ötleteltek azon, hogyan tudnák az adventi időszakot a mai trendeknek megfelelő színvonalra emelni és még látványosabbá tenni
Fotó: H.Cs. / NMH

Gecse Ákos polgármester úgy fogalmazott: a község életében a hagyományok ápolása és őrzése mellett fontosnak tartják az újdonságok bevezetését és a rendezvények megújítását.

– A rendezvényszervezőink sokáig ötleteltek azon, hogyan tudnák az adventi időszakot a mai trendeknek megfelelő színvonalra emelni és még látványosabbá tenni ezt az eseményt. Innen ered az adventi fényjáték gondolata, amely mellett egy hatalmas adventi koszorú, életnagyságú Betlehem és természetesen egy Karácsonyfa is díszíti a települést. Ez utóbbit a palóc színvilág színeibe, azaz pirosba és kékbe öltöztettük – mondta a falu vezetője.

Az advent vasárnapi vetítések előtt különböző programokat szerveznek kicsiknek és nagyoknak egyaránt, így például mézeskalácsot is díszíthetett már együtt a közösség, de bábelőadáson is részt vehetett a falu apraja nagyja. Az adventi időszak a keresztény egyház ünnepeinek egyike, ezért fontosnak érezték megtartani a karácsony lényegét és az újdonságok mellett a hagyományokra helyezni a hangsúlyt. Ezt mutatja az is, hogy az új adventi koszorú viaszgyertyáinak meggyújtása előtt Moys Gábor atya ismerteti a megjelentekkel a gyertyák jelentőségét és azok üzenetét.

– A településen a közösség összetart, szeretet és segítőkészség jellemzi az itt élő embereket. Minden alkalommal öröm látni, ahogy a lakók csodálkozva nézik a vetítést, holott talán nem is sejtik, hogy a szemeik elé táruló látványt többhetes előkészítés és munka előzte meg. Többször volt, hogy majdnem feladtuk, de a lelkesedés legyőzte az elénk gördített akadályokat és sikerült megvalósítani a fényjátékot – emelte ki Gecse Ákos.

Hozzátette: a kis videó elkészítéséhez rengeteg fantáziára volt szükség, de végül sikerült elérni a megálmodott célt, amely nem volt se több, se kevesebb, mint mosolyt csalni a nézők arcára.

Az épület falát is beszkennelték

A fényjáték ötletgazdája, Szikora Mónika elmondta: a falra vetített 3D-s grafika csupán az első lépés, amelyből később reményei szerint hagyomány válhat. A megvalósításhoz sok munkára volt szükség, így például a vetítővászonként funkcionáló épület falának „beszkennelésére”, hiszen minden domborzati minta jelentőséggel bír a grafika megálmodása szempontjából. Szikora Mónika kifejtette továbbá, hogy jövőre már egy nagyobb felületre szeretnének vetíteni, illetve az idén szerzett tapasztalatokkal már egy összetettebb, a település adventjéhez szervesebben kötődő fényjátékot készíthetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában