figyelemfelhívás

2019.12.21. 11:20

Adventi lakástüzekre figyelmeztet a katasztrófavédelem

Az elmúlt néhány évben egyetlen, a karácsonyi időszakhoz köthető tűzesetet jegyeznek megyénkben. A katasztrófavédelem évről évre figyelmezteti a lakosokat, hogy ne hagyjanak égő gyertyát felügyelet nélkül, illetve a karácsonyfát díszítő elektromoslámpa-füzéreket ne felejtsük bekapcsolva éjszakára.

Veres Edina

Forrás: Shutterstock

A négy héten át tartó adventi időszakban a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit. Az ezt követő karácsonyi időszakban díszítésként használják a kanócos viaszhengereket és mécseseket, amelyek nem megfelelő használata könnyen vezethet tűzesethez.

Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta: a statisztikák szerint az ünnep idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égő mécseseket.

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel a 2017-es év óta egyetlen a karácsonyhoz köthető tűzeset volt Nógrád megyében, pontosabban Balassagyarmaton, ahol egy harmadik emeleti lakás szobájában elhelyezett karácsonyfa okozott tüzet. Ehhez remélhetőleg az is hozzájárult, hogy hosszú évek óta teszünk közzé tűzeset megelőzési felhívást mind az adventi időszak, mind karácsony elején – hangsúlyozta a hivatalvezető.

Tény, hogy a téli időszakban többet tartózkodunk otthon, amely körülmény miatt rendszerint több, a lakóépületekben – például szemétledobóba dobott égő cigarettacsikk miatt – kiütött tűzhöz riasztják a lánglovagokat.

– Az ünnepi időszak tűzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, és a lángok a különböző textíliákon, függönyön vagy asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyertyákat csak addig égessük, amíg a helyiségben tartózkodunk, és mielőtt elhagyjuk, azokat mindenképpen oltsuk el. A karácsonyfatüzek többségéért a felügyelet nélkül hagyott gyertyák és csillagszórók, illetve esetenként az elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen, vagy ellenőrzés nélküli használata a felelős – részletezte a karácsony környéki lakástüzek leggyakoribb okait Szeles Péter.

Amint mondta: néhány szabály betartásával ezek az esetek mind megelőzhetők.

– A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek, például a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, amellyel megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani. Emellett arra is ügyelni kell, hogy stabil helyre helyezzük őket, nehogy feldőljenek vagy leessenek a helyükről. A karácsonyfa esetében arra érdemes figyelni egyebek mellett, hogy a csillagszórókat vagy a díszgyertyákat csak felnőttek gyújtsák meg, és itt is fontos, hogy a gyertyákat eloltsák és a csillagszórók maradványait eltávolítsák a fáról, mielőtt távoznak a helyiségből. Amennyiben a karácsonyfát nyílt lánggal működő dekorációval díszítik, a fát ne helyezzék függöny közelébe és lehetőség szerint rögzítsék. Javasoljuk továbbá, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromoslámpa-füzéreket használjanak. A rossz minőség termékek nemcsak az áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az ezeknél esetleg bekövetkező rövidzárlat is okozhat tüzet – mondta a hivatalvezető.

Szeles Péter kitért arra is, hogy a lámpafüzéreket nem szabad éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére bekapcsolva hagyni. Abban az esetben, ha mégis bekövetkezik a baj, lényeges, hogy lehetőség szerint a 112-es hívószámot tárcsázva haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában