téli üzemmód

2019.11.08. 16:45

Nógrádban is felkészült a télre a Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felkészült az idei szezonra mind a munkagépek, mind a síkosságmentesítő anyagok tekintetében – hangzott el a társaság pénteken tartott télindító sajtótájékoztatóján.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Az enyhe, őszi időjárás ellenére, a jogszabályi előírások szerint országszerte, így a megyében is átvált téli üzemmódra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től, vasárnaptól. Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója elmondta, hogy a napokban megtartották a gépszemléket, így a járművek felkészültek a téli időjárásra.

Berecz Gábor, megyei osztályvezető elárulta, hogy Nógrád megyében 970 kilométeres úthálózatot üzemeltetnek két mérnökséggel és összesen 22 járművel dolgoznak a szakemberek, amelyek áltagéletkora nyolc év.

– Felkészültünk az idei szezonra. A sótárolóinkat feltöltöttük: 4700 tonna útszóró só, 28 tonna kalcium-klorid granulátum, 25 ezer liter kalciumklorid-oldat és 28 tonna érdesítő anyag van raktáron – közölte Berecz Gábor, aki elárulta, hogy a társaság számára nagyon fontos megelőző védelem.

Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ott, ahol az időjárás keményebbre fordul, szükséges hófogó rácsokat és hálókat kihelyezni, ami 4,3 kilométer hosszú útszakaszt érint.

Összesen 22 járművel dolgoznak a szakemberek, amelyek áltagéletkora nyolc év
Fotó: L. B. / NMH

Az osztályvezető kiemelte: nem egyszerre, hanem ütemezetten dolgoznak a szakemberek. Elsőként mindig a gyorsforgalmi utakat látják el, majd ezután következnek a hidak, a felüljárók és a forgalmas főutak, végül pedig a mellék- és a bekötőutak.

– Ebben az időszakban az állandó munka mellett is előfordulhat téliesebb útviszony. Amennyiben folyamatosan havazik, akkor a letakarítás után vissza kell térni egy-egy területre, akár többször is. Egy-egy gép fordulóköre pedig 2-3 óra és egy járműre hozzávetőlegesen 40-50 kilométernyi terület jut – közölte Berecz Gábor, aki azt is kiemelte, hogy a társaság munkatársainak helyt kell állni a rendkívüli időjárási helyzetekben is, így például erős hófúvás vagy ónos eső esetében.

Abban, hogy hol van szükség éppen beavatkozásra, segítségükre szolgál az Országos Meteorológiai Szolgálat, ahonnan negyedórás gyakorisággal kapnak információkat. Ezen felül van saját útmeteorológiai hálózatuk és webkamera-rendszerük, de az útellenőrök is felügyelet alatt tartják az utakat és a saját dolgozók is a helyszínen vannak. A közútkezelő együttműködik a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és egyéb társszervekkel, de fontosak a lakossági bejelentések is.

A sajtótájékoztatón felszólalt Torják István, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott vezetője, aki megköszönte a közúttal való több évtizedes együttműködést, majd elismerésben részesítette Nagy Tamás forgalomtechnikai mérnököt.

Mi magunk is tehetünk a biztonságért

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számára fontos, hogy mindenki biztonságban tudja magát az utakon. Éppen ezért odafigyelésre kérik a lakosságot. A társaság arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a téli időszakban elindulás előtt mindig vizsgálják át az autókat. A nyári gumikat cseréljék le télire, még mielőtt a fagyok beköszöntenek. Utazás előtt mindig tájékozódjanak az időjárási helyzetről és időben induljanak útnak, valamint számoljanak a hosszabb menetidővel. Ezen túlmenően fontos, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek az utakon és szerezzék be a szükséges eszközöket is arra az esetre, amennyiben elakadnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában