Jancsó

2019.11.14. 06:50

Nemesi család találkozott Salgótarjánban

Szerte a világban kutatják hozzátartozóikat az egykor nemesi címet kapott Jancsó család leszármazottai. A kultúrának, a tudománynak, a közéletnek is feledhetetlen alakokat adó dinasztia – Jancsó Tamás szervezésében – nemrégiben a megyeszékhelyen tartotta találkozóját.

Kakuk Klaudia

Az ország minden pontjáról és a határon túlról is érkeztek résztvevők a rendezvényre

Forrás: NMH

Az ország minden pontjáról érkeztek résztvevők: Szombathelyről, Székesfehérvárról, Pécsről, de a környékről, Jobbágyiból, sőt, a határon túlról is. Az időjárás kedvezett a Jancsó-leszármazottak által városunkba szervezett családi eseménynek.

– Azért esett Salgótarjánra a választás, mert a főszervező, Jancsó Tamás Nógrád megyei származású, illetve idén nem adódott lehetőség Jobbágyiban megtartani a rendezvényt, így a nógrádi megyeszékhelyet választottuk a találkozó helyszínéül – mondta Jancsó Antal, a Jancsó alapítvány elnöke.

Az ország minden pontjáról és a határon túlról is érkeztek résztvevők a rendezvényre
Fotó: NMH

A családfakutatás során derült fény arra, hogy a Jancsó ágak mind Erdély legtávolabbi csücskéből, egy Kézdivásárhely melletti faluból, Gelencéről indultak útnak az 1600-as években – kilenc ágra szakadva, külön utakon –, majd szétszóródtak szerte a világban. A mostani salgótarjáni esemény fő célja is az volt, hogy összegyűjtse a rég nem látott rokonokat. A Jancsók tíz évvel ezelőtt kaptak levelet a Kulturális Örökség Minisztériumától, mely szerint a Kulturális Örökség világnapja alkalmából kérik, hogy látogassanak el Gelencére. Csaknem minden Jancsónak küldtek egy-egy levelet, így a kis erdélyi településen találkozhattak egymással a nagy család tagjai.

– Nagy társaság gyűlt össze, megemlékeztünk Jancsó Benedekről, a Magyar Tudományos Akadémia egykori levelező tagjáról, valamint több egykor élt neves Jancsóról – mondta az alapítvány elnöke. Hozzátette: a Jancsók jelentős része Nógrád megyéből származik, méghozzá Jobbágyiból, ahol évszázadokkal ezelőtt erős bázist építettek ki. Ezért találkozóikat elsősorban ide szervezik, gyakran kirándulnak és erdélyi körutazásokat is tettek már.

Jancsók a család különböző ágainak nemesi címereivel
Fotó: NMH

A Jancsó alapítvány a terebélyes ősi család leginkább elismert képviselőit mutatja be, hogy a jövő Jancsó-nemzedéke számára példaképeket állítson, és megismertesse munkásságukat. Az alapítvány tevékenységei közé tartozik, hogy Jancsó Benedek – a híres székely tudós több miniszterelnök tanácsadója is volt – szellemi örökségét ápolják és emlékét megőrizzék. A tudós előtt tisztelegve egész Erdélyre kiterjedő Jancsó Benedek Emlékversenyt szerveznek általános iskolás tanulók számára. Illetve a Farkasréti temetőben található síremlékét is rendbe tették. A család történelmi felelősségvállalása a temető rendbehozatalán túl a szellemi örökség megmentésére is vonatozik.

Jancsó Tamás, az esemény szervezője és az alapítvány kurátora elmondta: kezd egyre ismertebbé válni tevékenységük Magyarországon, hiszen a gelencei általános iskola – ami Jancsó Benedek nevét viseli – kitűnő tanulói az alapítvány által a Balatonnál tölthetik a nyarat, valamint az ország egyéb nevezetességeit is bemutatják nekik.

Jancsó Antal, az alapítvány elnöke kiemelte, hogy tevékenységüket a kezdetektől fogva támogatja a Nemzeti Együttműködés Alapítvány, a Bethlen Gábor alap, valamint a Magyar állam. Ezen segítség nélkül nem jöhetett volna létre a szervezet. A mostani találkozón helytörténeti előadást hallhattak Jobbágyiról, ezután Jancsó Marcell zongorázott, majd előadását követve Somoskőújfalu visszacsatolása Magyarországhoz című előadást hallgathatták meg a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában