Vidróczki

2019.11.18. 11:28

Betyáros tájékoztatótáblát avattak Bátonyterenyén

Felavatták Vidróczki Marci, a híres Mátra-vidéki betyár emlékére készült tájékoztató táblát a város Béke útján, a régi Zagyva-hídnál.

G. K.

Tábla emlékeztet már a leghíresebb mátrai betyárra

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Az ünnepség elején Nagy-Majdon József polgármester üdvözölte a megjelenteket, aki beszédében Végh Gyula és Szeberényi András azon tevékenységét köszönte meg, amit a városért tesznek. Mint mondta, nem telhet el úgy egy esztendő sem, hogy valamit ne alkossanak, ne adjanak át, és ezek által ne népszerűsítsék Bátonyterenyét.

Tábla emlékeztet már a leghíresebb mátrai betyárra
Fotó: H.Cs. / NMH

– Ilyen érték a Vidróczki- emléktábla is. Kevesen tudják talán, hogy a híres mátrai betyárt társai ölték meg Tiribesen, 1873. február 8-án, amely akkor Nagybátony külterületi lakott helye volt – hangsúlyozta a polgármester.

Ezután Végh Gyula, a Vidróczki Hagyományőrző Társaság tagja tartott történeti ismertetőt, majd elmondta, hogy a Vidróczki-emléktábla avatással Bátonyterenyén, illetve a járás egész területén egy hagyományt szeretnének teremteni. Ennek célja a palóc kultúra, a népdalok, a népmesék, a balladák, a palóc viselet, illetve a gasztronómia megismertetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában