téli vitaminpótlás

2019.10.05. 06:40

Savanyúságtól gazdag a salgótarjáni piac kínálata

Végét járja a betakarítás, javában tart a zöldségek és gyümölcsök konzerválása. Ilyenkor készül télire a lekvárok, befőttek egy része, meg a savanyúságok.

Kakuk Klaudia

Forrás: NMH

A téli vitaminpótláshoz szinte bármelyik zöldségből és gyümölcsből készülhet savanyúság, legyen az uborka, karfiol, paprika vagy paradicsom. A gyümölcsöket sem csak lekvár formájában lehet elrakni, a savanyított dinnye, vagy az őszibarack igazi különlegesség.

A salgótarjáni piac kínálatát tekintve rengeteg savanyítani valóból lehet választani: a káposzta, az uborka és a paprika azonban minden zöldséges pultján megtalálható.

– Tőlem a káposzta fogy a legjobban, aminek most 300 forint kilója. A káposztát felhasználják önmagában, savanyítva, vagy pedig a vegyes vágottba is. A szezon végére megmaradt káposztát pedig én készítem el otthon, ami zöld paradicsom és csemege uborka társaságában foglal helyet a spájzban – mondta Géczi Ferencné kereskedő.

Varga Mária Hedvig ínycsiklandozó áruja az illatával is felkelti a vásárlók figyelmét
Fotó: NMH

A savanyítással nagyanyáink sokat dolgoztak, de ez már kezd feledésbe merülni, vagy kamra híján a háziasszonyok már készen vásárolják meg a csemegéket. A salgótarjáni piacon bő a kínálat, megtalálható a csemege és kovászos uborka, a cékla, a fokhagyma, a csípős paprika, a gyöngyhagyma is. Különlegességben sincs hiány: a káposztával, a sajttal, a fokhagymával töltött paprika, vegyes vágottak is kaphatók.

– A kovászos uborka, a csalamádé, az erős paprika jól fogy, de a legtöbbet savanyú káposztából adunk el – mondta Varga Mária Hedvig kereskedő. Hozzátette: mi magyarok inkább a hagyományos ízek kedvelői vagyunk, azonban a határon túliak nagyon szeretik a savanyított bébi kukoricát, a babsalátát is.

MEGKÉRDEZTÜK: Ön szokott elrakni télire savanyúságot, lekvárt és befőttet?

Deák Ferenc, Salgótarján: – Minden savanyúságot kedvelek, a legjobban a kovászos uborkát a vegyes vágottat, az almapaprikát. Szeretem a savanyú káposztát is, ami szerintem akkor a legjobb, ha már jó sárga, érett. Otthon is szoktam savanyítani, van két 40 literes káposztás cseréphordóm, de még idén nem kezdtem bele. Előbb kellene hozzá káposztát vásárolni...

Vadas Gyula, Salgótarján: – A savanyúságot általában a helyi piacon szoktam megvásárolni, hiszen itt házi készítésű csemegékből tudok válogatni majd vásárolni, mivel a hagyományos ízek kedvelője vagyok. Otthon mi is rakunk el télire almapaprikát, csalamádét, valamint zöld paradicsomot, amit megtermelünk. Ha kevesebb terem, akkor vásárolunk hozzá még.

Gabora János Gyuláné, Salgótarján: – Nem szoktam elrakni télire sem zöldséget, sem gyümölcsöt, inkább megvásárolom a piacon, mivel a lakásomban kicsi a hely, spájzom sincsen, így sajnos nem tudom eltárolni. Az én kedvencem a csalamádé, az almapaprika, a kovászos uborka, a férjem pedig a cseresznyepaprika nagy hódolója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában