állatszeretet

2019.10.02. 13:40

Bemutatókon figyelmeztetnek a felelős állattartásra a nógrádi ebtenyésztők

Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesületének kutyaiskolája szerte a megyében látványos bemutatókon keresztül hívja fel az emberek figyelmét a felelős állattartás fontosságára és a kutyákkal való kommunikáció rejtelmeire.

Palchuber Kinga

A virslieldobó megméretésen valamennyi kutya a finom falattal tért vissza gazdájához

Forrás: NMH

Fotó: Balazs Ladoczki

– Egyesületünk célja a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által elismert fajtájú kutyák állományának népszerűsítése, a szakszerű tenyésztés elősegítése Nógrád megyében, de Salgótarjánban egy kutyaiskolát is működtetünk. Emellett jövőre, március 29-én Salgótarjánban szervezhetjük meg az első nemzetközi CAC kutyakiállítást is – mondta portálunknak Tóth Hajnalka, az egyesület elnöke.

Hozzátette: gyakran tartanak látványos bemutatókat óvodákban, iskolákban és a megyei rendezvényeken, amelyeken mindig felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára.

– A gyerekeket és a felnőtteket is meg kell tanítani arra, hogy a kutyákat nem elég etetni, itatni és sétáltatni, ugyanúgy gondoskodni kell ápoltságukról, csipezésükről, kötelező oltásaikról és ivartalanításukról is – emelte ki az elnök.

A virslieldobó megméretésen valamennyi kutya a finom falattal tért vissza gazdájához
Fotó: NMH

A kutya jó párosok nemrég Salgótarjánban kaphattak választ a kutyatartással és a négylábúak viselkedésével kapcsolatos kérdéseikre, de megismerkedhettek a vezényszavak tanulásának és a szocializáció elősegítésének folyamatával is. A már rutinos kutyatulajdonosok és legjobb barátaik játszi könnyedséggel teljesítették a Balogh Csaba kutyaoktató által diktált feladatokat, de azoknak is akadt sikerélményük a tanításban, akik az eseményen próbálták meg először kedvencüket trükkökre és vezényszavakra oktatni. A kutyák farkukat csóválva csábították gazdájukat egy kis labdázásra, de az újabb és újabb jutalomfalatkát is epekedve várták kiváló teljesítményükért.

Balogh Csaba érdeklődésünkre elmondta: mindig jó, ha nyílt napjaikon a külsős gazdák is látják, hogy mi mindent tanul egymástól egy jó kutya-gazda páros.

– Kutyaiskolánkban egyebek mellett megmutatjuk a gazdáknak, hogyan kell az ebekkel viselkedni és kommunikálni ahhoz, hogy engedelmesek legyenek. A legfontosabb, hogy a kutyát ne árasszuk el hosszú mondatokkal: elég egyetlen szó, hogy megértse a kívánságot! – ismertette az oktató, aki szerint a jutalomfalatos módszer alkalmazása kiváló a négylábúak tanításához.

Hozzátette: kutya és gazdája minél hamarabb elkezd összeszokni, annál hatékonyabb lesz a munka és egyszerűbb a szocializáció.

– Nem előírás, hogy csak kölyökkutyával lehet érkezni, de még az eb fajtája sem számít. Bármelyik kutya bármire megtanítható, ha kellőképpen odafigyelünk rá! A titok a kötődésben keresendő, hiszen a kutya póráz nélkül csak ezzel a plusszal válik irányíthatóvá – hangsúlyozta Balogh Csaba.

A bemutatkozó gyakorlatok után a négylábúak és gazdáik játékos ügyességi versenyen mérték össze tudásukat. A virslieldobó megméretésen valamennyi kutya a finom falattal tért vissza gazdájához: igaz, akkor már biztonságba helyezték, a bendőjükbe rejtették azt…

Végül a látogatók felpróbálhatták az őrző-védő munkához használt segédeszközöket is, s mindenki ámulattal nézte: hogyan képesek a harci kutyák foggal-körömmel védeni gazdájuk biztonságát.

Játszva tanulnak a párosok

A kutyaiskolát jelenleg húsz állandó tag látogatja, de egy-egy nyílt nap után mindig csatlakoznak újabb kutyatulajdonosok a csapathoz.

Komkáné Balcza Tünde és Gyilkos, a négyéves csivava kiváló összhangban dolgozik együtt. – A kutyaiskola oktatóinak köszönhetem, hogy megtanultam a kiskutyámmal jól kommunikálni, s ma már bátran bárhová elvihetem! Büszke vagyok rá, mert mindig jól viselkedik és rengeteg trükköt tud már! – mondta Tünde, akinek kutyája a fekvéstől az újraélesztés imitálásáig már számtalan trükkel elkápráztatta a megyei közönséget.

Mészáros Péter és Nico, a héthónapos cane corso még viszonylag új párosnak számítanak a csapatban, mindössze három hónapja látogatják rendszeresen az iskolát. – Ezalatt a pár hónap alatt is rengeteget tanultunk, Nico sokkal nyugodtabb és társaságibb lett. Sétálásnál nem támad, és a másik kan kutyánkkal is megbékélt. Az engedelmesség is egyre jobban megy neki, bár még van hova fejlődnünk – nevetett Péter, aki büszkén simította végig „barátjának” pocakját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában