tetris challenge

2019.10.28. 06:40

A bátonyi szakgimnázium is beszállt a legújabb internetes kihívásba

Még 1987-ben egy gondnok úgy gondolta, hogy a munkához szükséges szerszámait szimmetrikus alakzatba rendezve bemutatja egy fényképen. Harminckét évvel később zürichi rendőrök egy hasonló felvétellel elindították az úgynevezett Tetris challenge-t. A kihívás a Fáy András szakgimnázium oktatóit is megihlette, így készültek el a képzéseiket bemutató fotók.

Veres Edina

Forrás: NMH

Zürichi járőrök még szeptember elsején pakolták ki a járművükben található felszerelésüket rendezett alakzatba, illetve ráadásként ők maguk is az aszfaltra feküdtek egy kép erejéig. A fotót ezután megosztották a közösségi oldalukon, és megjelölték rajta, kiket hívnak ki a mutatványuk megismétlésére.

Így született meg a Tetris challenge, amely kihívás bejárta az egész világot. Hazánkban például a Magyar Honvédség, a katasztrófavédelmi főigazgatóság és az Országos Mentőszolgálat is elkészítette saját Tetris-fotóját, megyénkben pedig a segítő szakmák dolgozói mellett a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma is csatlakozott a megmérettetéshez.

A Tetris challenge fontos kezdeményezés, ami segíthet a diákoknak meghozni a jövőjüket meghatározó döntést Fotó: NMH

Először Szőke Győzőnek, az intézmény oktatástechnikusának tűnt fel, hogy a hírekben egyre többször esik szó a kihívásban részt vevő szervezetekről. Ezt az észrevételt osztotta meg Kurcsik Enikővel, a diákönkormányzat segítő pedagógusával és angol–francia szakos tanárral, aki azon nyomban felismerte a kezdeményezésben rejlő lehetőséget.

– Az eredeti célunk, hogy valamennyi szakmánkat bemutassuk. Az iskolában nagyon népszerűek a közszolgálati vagy a rendészeti képzések, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezeken túl számos más lehetőséget kínálunk a pályaválasztás előtt álló nyolcadik osztályos diákok számára. A kezdeményezésben a közszolgálati és rendészeti tanulók mellett már részt vettek például a népi kézművesek és szőnyegszövők, az asztalosok, a hegesztők, a falusi vendéglátósok, sőt még a tanári kar egy része is. Emellett egy testnevelésóra keretében is készült felvétel. Legközelebb pedig a biológiai laborunk eszközeit szemléltetik majd tanulóink az oktatójuk segítségével ilyen képen. Az elkészült fotókat a Tetris challenge nemzetközi oldalán, illetve a saját közösségi oldalunkon is megosztjuk – tudatta Kurcsik Enikő.

Hozzátette: az intézmény madártávlatból készült képeit már több ezren megnézték az interneten, a megjegyzések legjava pedig biztató és elismerő.

– Ez azért is jelentős, mert a mai fiatalokhoz könnyebb eljutni ezeken az oldalakon keresztül, így talán még nagyobb sikerrel kelthetjük fel az érdeklődésüket, hiszen sokan közülük el sem tudják képzelni, ki hogyan és milyen eszközökkel dolgozik nap mint nap – hangsúlyozta a szakoktató.

Kozik András, az intézmény gyakorlatioktatás-vezetője szerint fém- és faiparos szakmunkásokra mindig szükség lesz, ezért csatlakozott növendékeivel a képzésüket népszerűsítő kihíváshoz.

– A képek mellett több alkalommal szervezünk – a szakmák éjszakájának mintájára – úgynevezett szakmai délutánokat. Ezek keretében próbáljuk megmutatni az általános iskolásoknak testközelből, melyik szakma miről is szól valójában. Akár ezek a programok, akár a Tetris challenge fontos kezdeményezés, ami segíthet a diákoknak meghozni a jövőjüket meghatározó döntést – emelte ki Kozik András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában