új medence

2019.10.01. 06:40

200 millió forintos beruházás indul a pásztói strandfürdőben

Új medencével bővül a pásztói strand a közeljövőben, de több kisebb fejlesztést is megvalósítanak majd a területen.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Mintegy kétszázmillió forintos támogatást nyert el a közelmúltban a város önkormányzata a Belügyminisztériumtól. A kapott összeget a tervek szerint több részletben használják fel. Húszmillió forintot fordítottak előkészítésre, amelyből egy megvalósíthatósági tanulmány és kútvizsgálat történt meg. A kivitelezés pedig mintegy száznyolcvanmillió forintból jön létre. Ennek során termálkútcsere, új száz négyzetméteres medence építése, napelemes rendszerrel történő melegítés, vizesblokk kialakítása, valamint a kapu átalakítása valósul meg. A második ütem pedig további források bevonásával indulhat majd el. Mint megtudtuk, jelenleg az engedélyezési eljárás folyik, amelyet majd a közbeszerzés követ. A tervek szerint a munkálatokat jövő tavasszal kezdik el a szakemberek.

– A feltételek nem ideálisak egy klasszikus termálfürdő kialakítására, hiszen Pásztón nincs meleg víz, de a műszaki megoldásokkal elérhető a kívánt cél. Fontos továbbá megjegyezni azt is, hogy a település strandján gyógyvíz található – mondta el portálunknak Farkas Attila, a város polgármestere.

Hozzátette: a tervek szerint egy kültéri ülőmedencét alakítanak ki, amelyet a turisták a nyári és átmeneti időszakban is tudnak majd használni.

– A későbbiekben szeretnénk még a már meglévő gyermekmedencét napkollektorokkal melegíteni. Korszerűsítjük továbbá a zuhanyzókat és a mosdókat is, amelyek új épületekben lesznek elhelyezve, de akadálymentesítés is megvalósul. Emellett a meglévő termálkút kútszivattyúját is ki kell cserélni egy nagyobb kapacitásúra – közölte a polgármester, aki azt is elárulta, hogy a beruházás célja egyebek mellett a költséghatékony üzemeltetés biztosítása, valamint a szolgáltatások körének bővítése és azok színvonalának emelése.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban a város vezetője úgy fogalmazott, hogy szeretnék a nagy medencét teljeskörűen felújítani, de egy gyógy- és wellnessrészleget is kialakítanának majd. Farkas Attila arra is kitért, hogy a fejlesztés által növekedhet a város látogatottsága, amely által fellendülhet a turizmus, hiszen Kelet-Nógrádban nincs még egy meleg- és gyógyvizes strand.

Jelenleg egyébként két medence áll rendelkezésre az úszók számára, illetve egy gyermekmedence, amelyben egy csobogó is várja a fürdőzni vágyókat.

Hamarosan kezdődnek a munkák, uszoda is épül a városban

Kormányzati forrásból hoznak létre a közeljövőben tanuszodát a településen. Az érintett területet az önkormányzat már korábban megvásárolta, majd átadta az államnak. Farkas Attila polgármester a közelmúltban arról számolt be, hogy az Állami Magasépítési Beruházási Bizottság azt a tájékoztatást adta, hogy elkezdődött a tanuszoda kivitelezésének közbeszerzési eljárása. Az is kiderült továbbá, hogy hamarosan helyszíni bejárást tartanak majd, így a szakemberek rövidesen elkezdhetik a munkálatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában