szalagátvágás

2019.09.10. 17:10

Valóra vált a balassagyarmatiak álma: átadták a tanuszodát

Régi óhaja teljesült a városbelieknek: ünnepélyes keretek között adták át hétfőn délelőtt a Révész László Tanuszodát. Az Ipolypart utcai létesítmény a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Program keretében 408 millió forintos kivitelezési költséggel épült fel, és működtetése teljes mértékben állami kézben lesz.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Igazán impozáns a fa tetőszerkezetes új tanuszoda. A bejáraton túl az óvodások kis méretű gyakorlómedencéje található, e mögött készült el a huszonöt méter hosszú, versenyek lebonyolítására is alkalmas nagyobb medence, amelynél hat rajtkövet is felállítottak.

Az átadón, a Kiss Árpád Általános Iskola diákjainak verses-dalos műsorát követően Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere szólt a megjelentekhez. Három szó köré csoportosította gondolatait: vágy, türelem és öröm. A városban és a környék településein élőknek nagyon régi vágya volt, hogy felépülhessen a fedett uszoda.

Az első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd által tervezett strand – amely igencsak felújításra szorul –, erősen korlátozott lehetőségeivel térben és időben sem tudja kielégíteni a fürdővendégek ­igényeit, ezért kiemelten szükség volt egy olyan létesítményre, amely ősztől tavaszig is fogadhatja a látogatókat. Türelem is kellett ehhez, hiszen a hosszú évtizedek várakozása után az uszoda felépítéséről érkezett hírt követően újabb esztendők teltek el, mire szépen lassan, ütemesen megvalósult a beruházás. De most már az örömé a főszerep, és rendkívül fontos, hogy minél több gyermek tanuljon meg immár huszonegyedik századi körülmények között vízbiztosan úszni.

A városvezető beszédét egy humoros idézettel zárta, kétkedő felnőtteknek szánva: „Ha az úszás olyan jót tesz az alkatnak, akkor mi a helyzet a bálnákkal?”

Balla Mihály országgyűlési képviselő szintén az úszás jótékony hatásait ecsetelte. A fiatalok jövőbeni céljainak meghatározásánál lényeges szerepet kaphat a sport, a mindennapos testedzés, és remélhetőleg minél többen öregbítik majd a város hírnevét, triatlonos-atléta elődeikhez hasonlóan. Hasonlóképpen az egészségmegőrzésben is elengedhetetlen az uszoda rendszeres látogatása, akár a különböző mozgásszervi betegségek kezeléséhez és gyógyításához kapcsolódóan.

Dr. Szabó Tünde, az ­Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára – olimpiai ezüstérmes úszó – hangsúlyozta, a tanuszoda oktatási hely, egészségmegőrző központ, egyben közösségi tér is, tehát egyszerre több hasznos feladatot lát el. A Magyar Kormány négy évvel ezelőtt indította el a programját annak érdekében, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, amelyre tökéletesen ráilleszthető a tanuszodák kialakításának rendszere. A programon belül egy kabalafigura megalkotására írtak ki nemrégiben pályázatot, amelyre több mint kétszázötven gyermek jelentkezett művével, így választották ki a két halacskát, amelyeknek nemsokára nevet is adnak. Az államtitkár köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen módon közreműködtek a tanuszoda megépítésében.

A hivatalos ünnepséget ­záró szalagátvágás után először a legkisebbek, az óvodások csobbantak be a kismedencébe, majd az általános iskolások a huszonöt méteres vízben versengtek egymással.

Tökéletesre sikerült a névadás

Amikor a sportszerető közvélemény meghallotta, hogy Révész Lászlóról nevezik el az új tanuszodát, egyértelmű elismerő válaszok érkeztek. A tizenhat évvel ezelőtt tragikus körülmények között autóbalesetben elhunyt szakembernek rendkívül sokat köszönhet a város. Sportfelügyelőként ő indította útjára a máig népszerű és nemzetközivé terebélyesedett Palóc Triatlon versenyét, és hasonlóképpen ötletgazdája volt a Mozdulj, Gyarmat! szabadidős rendezvényének. Barátaival együtt, közvetlenül a rendszerváltás után alapította meg a Vitalitás Sportegyesületet, irányítása idején a klub törekedett arra, hogy minél szélesebb sportági palettát biztosítson a mozogni vágyóknak, és az erőemeléstől a kalapácsvetésig sok-sok országos bajnoki címmel gyarapodott Balassagyarmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában