kalandok

2019.09.12. 06:50

Sárkányhajó, kajak és kenu bővíti a turisztikai kínálatot az Ipolyon

A magyarországi Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás, a szlovákiai Ipoly Eurorégió és az Ipoly Unió – Az Ipoly mente Környezetvédelmi és Kulturális Egyesülete az Egy hajóban evezünk elnevezésű nagyszabású projekt sajtótájékoztatóval egybekötött zárórendezvényét tartotta minap Balassagyarmaton.

Sziládi Krisztina

A különféle vízi járművek megáldása Balassagyarmat központjában

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

A 2018 januárja és 2019 augusztusa között egy széles körű összefogás eredményeként megvalósult, határon átnyúló projekt az Ipoly alsó és középső szakaszán fellendülőben lévő vízi turizmus fejlesztését célozta meg. Kiemelt szempont volt ezenkívül a határtérség vonzerejének fokozása egy új, környezetbarát turisztikai szemlélet létrehozásával és a régióban lévő települések, vállalkozások és civil szerveződések bevonásával.

A különféle vízi járművek megáldása Balassagyarmat központjában
Fotó: T.A. / NMH

A szárazföldi és vízitúrázás összekapcsolásával egy komplex kínálati csomagot állítottak össze, mely során a helyi értékeket is felkereshetik a túrázók. Célként szerepel továbbá az Ipoly bal és jobb partján fekvő önkormányzatok, vállalkozások és civil társadalmi szervezetek tevékenységének összehangolása a terület közös fejlesztése érdekében. A projekt a helyi értékek bemutatására, mentésére és a szolgáltatások bővítésére is nagy hangsúlyt fektet.

A projekt szakmai mentora és támogatója a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, támogató partnereik a Közép Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, valamint a Szlovák Vízgazdálkodási Igazgatóság voltak. A projektnek köszönhetően mintegy száz kilométeren válik hajózhatóvá a folyó kajak-kenukkal, mely részben a Natura 2000 területen halad át. Szegner Máté, az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás projektmenedzsere és Wollent Ida, az Ipoly Eurorégió menedzsere ismertették a pályázat részleteit. Elmondták, hogy a projekt teljes támogatási összege csaknem 613 ezer Euró, 205 millió forint volt.

A pályázathoz kapcsolódva tizenegy helyszínen történnek fejlesztések a folyó alsó és középső szakaszán. Az Ipoly-folyó szlovák–magyar közös határszakaszán, a dunai kapcsolatig a következő települések alakítottak ki hálózatot a vízi turizmus fejlesztésére és propagálására: Litke, Szécsény, Bussa, Balassagyarmat, Ipolyhídvég, Tesmag, Nagycsalomja, Ipolyvisk, Ipolyság, Ipolytölgyes és Szob.

Elkészült egy weblap, mely elérhető a viziturapont.hu oldalról, s bemutatja a teljes Ipoly mente kínálatát, valamint egy okostelefonon használható mobil applikáció, mely a kiválasztott látvinalókat útvonallá szervezi.

A projektgazdák az eszközbeszerzés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a vízi sportok népszerűsítésére, a mentorprogram során szakemberek képzésére, illetve vándortáborok szervezésére. Szegner Máté kiemelte: fontos, hogy a helyi szolgáltatók, pedagógusok, sportközeli szervezetek felismerjék az Ipoly mente természeti adottságaiban rejlő turisztikai lehetőségeket, a vizes sportok pozitív élettani és nevelési hatását. Céljuk eléréséhez sportlegendák bevonásával workshopokat, vízi vándortáborokat és vízi családi napokat szerveznek.

Az Egy folyóban evezünk projektnek köszönhetően az Ipoly mente felkerült az országos vízi turisztikai térképre, ennek köszönhetően várhatóan megnő a terület ismertsége, így védelmének fontossága nagyobb nyilvánosságot és civil támogatottságot kap majd.

A pénzforrások jelentős részét a projekt megvalósításához szükséges eszközök beszerzésére fordították. Így magyar részről megvásárlásra került 96 kajak és kenu, kettő sárkányhajó, kilenc úszó stég, kilenc tároló konténer, két mentő motorcsónak, két hajószállító vonta és két kilencszemélyes kisbusz, 74 kerékpár kiegészítőkkel, valamint 14 kerékpáros gyerekülés. Ezenkívül az érintett településeken a turistákat tájékoztató hirdetőtáblákat és öt okos bója – meteorológiai állomást is elhelyeznek.

A vízi turizmus kedvelőit 22 ezer példányban megjelenő térképes kiadvány segíti majd három nyelven – angol, szlovák, magyar – a Litkétől Szobig, azaz a teljes projekt területén végig húzódó túraútvonalakkal kapcsolatosan, bemutatva az Ipoly mente meglévő, jelentős ökoturisztikai különlegességeit, történelmi emlékeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában