szívvel-lélekkel

2019.09.25. 19:45

43 éve vezeti a horgászegyesületet a szécsényi nyugdíjas

Mondják, az az ember vállaljon társadalmi megbízatást, aki egyéni dolgait képes alárendelni a közösség érdekeinek. Ilyen ember Vidu Pál, a szécsényi Petőfi Horgászegyesület elnöke, aki immár negyvenhárom éve tölti be ezt a tisztséget.

Szenográdi Ferenc

Képalá: A horgászegyesület és Szécsény városa is kitüntette őt Fotó: Sz. F.

Kevés ember mondhatja el magáról a városban, hogy több mint négy évtizeden át bizalmat kapott a helyiektől. Vidu Pál alapképzettsége asztalos, negyven évig a szécsényi bútorgyárban dolgozott, ahol végigjárta a ranglétrát. 1999-ben vonult nyugdíjba művezetőként.

A horgászathoz fűződő kapcsolata azonban már 1963-ban elkezdődött. Véleménye szerint a horgászat remek időtöltés, de az igazi kikapcsolódást a természet és a csend adja, ami a víz mellett körülveszi az embert.

A horgászegyesület és Szécsény városa is kitüntette őt Fotó: Sz. F.

Szécsényben 1973-ban alakult meg a Petőfi Horgászegyesület, amelynek horgászterülete a mezőgazdasági termelőszövetkezet kéthektáros Sóderbánya tava volt. Az egyesület akkori vezetői még 1976-ban kérték meg Vidu Pált, hogy iratkozzon át hozzájuk, s vállaljon tisztséget. Megválasztották, s azóta is ő az egyesület elnöke. A megbízatásról azt tartja, hogy az nem rang, hanem munka és szolgálat. A tóból folyamatosan termelték ki a sódert, így a nagysága ma már 18 hektár és ugyanekkora zöldövezet is tartozik hozzá.

Az egyesület taglétszáma folyamatosan emelkedett – ma több mint háromszázan vannak – s ennek megfelelően a vagyonuk is gyarapodott, ami az amortizációt leszámítva ma húszmillió forintot tesz ki. Elkészült a tavat az Ipoly folyóval összekötő hatszáz méter hosszú csatorna, megépítették a kilátót, a tó partján pedig a madarak és halak tanösvényét. Felépült a horgásztanyájuk és a vizet szellőztető berendezéseket is vásároltak. Ezek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haltelepítésre, évente száz mázsa kerül a tóba.

Az elnöknek kevés ideje jut a horgászatra mindennapi teendői mellett. Rendszeresen ellenőrzi, folyamatosan méri a víz minőségét. Egyszer előfordult például, hogy feleségével Szegedre indultak volna kirándulni, azonban az időjárás hirtelen úgy alakult, hogy azonnal intézkednie kellett, meg kellett akadályozni a nagyobb bajt, így végül itthon maradtak.

Az elnök munkájához tartozik többek között az adminisztráció és a pályázatok megírása is. Utóbbi eredményeként több alkalommal milliós nagyságrendű összegeket nyertek. Vidu Pál az az ember, aki a vállalt és rábízott feladatokat nagy hozzáértéssel, szívvel-lélekkel látja el.

A Horgászegyesületek Nógrád Megyei Szövetsége Életműdíjban részesítette, Szécsény önkormányzata pedig a „Szécsényért” kitüntetéssel ismerte el munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában