identitás

2019.09.11. 10:02

Nagybárkányban közösség szerveződött a babos tészta köré

Első alkalommal rendeztek a községben Babos Tészta Fesztivált, amelynek célja a helyi identitás erősítése volt.

P. K.

Íjászkodásra is lehetőség nyílt az első alkalommal megrendezett fesztiválon

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

– A rendezvény fantázianevét is a nagybárkányi hagyományokra építettük, nálunk szinte mindenki tudja, hogyan készül a jó babos tészta! Akik pedig még sosem találkoztak ezzel az étellel, azok is elismerően kóstolták meg a helyiek főztjét – mondta Dombovári Edina polgármester.

Íjászkodásra is lehetőség nyílt az első alkalommal megrendezett fesztiválon
Fotó: L.B. / NMH

A Nemzeti Kulturális Alap főigazgatója, dr. Mészáros Karina is kizárólag a rendezvény nyújtotta gasztronó­miai élvezetékért látogatott el a nóg­rádi községbe, s elismerését fejezte ki az ötlet megvalósításáért. Az esemény egyik nagy meglepetése volt Radics Gigi, akivel a polgármester pódiumbeszélgetést folytatott a helyszínen. Akadtak olyan rajongók, akik Budapestről érkeztek a településre, hogy meghallgassák az endrefalvai származású énekesnő gondolatait.

Ezt követően a Rajkó Talentum művészeti együttes versenytáncosai fokozták a hangulatot, de a helyi Boros József nótái is elértek a nézők szívéig.

– A programokat úgy állítottuk össze, hogy romák és nem romák is megtalálják a számukra legszimpatikusabb műsort és elfoglaltságot. A falu apraja-nagyja kilátogatott a központba, mindenki élvezte a fesztivált. A köztisztviselők és a közfoglalkoztatottak örömmel segítettek a rendezvény lebonyolításában, s e nélkül az összefogás nélkül nem sikerült volna egy efféle falunapot létrehoznom! – hangsúlyozta a községvezető.

A nemzetiségi önkormányzat jóvoltából a gyerekek egész nap ingyenesen használhatták az ugrálóvárat, volt íjászkodási lehetőség, és bohócok is mosolyt csaltak a lakosság arcára. A fesztivált Ábrahám és Dombóvári Roly fellépése koronázta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában