tüzifa

2019.09.08. 15:30

Már a téli időszakra készülnek a nógrádi önkormányzatok

Többféle módon is segítik az önkormányzatok a rászorulókat, hogy ne szenvedjenek hiányt télen. A megye 33 települése kapott támogatást erre a célra nemrégiben.

Tóth-Nagy Orsolya

Tüzifa aprítás az Egererdőnél.

Fotó: Lénárt Márton

Megszületett Kelet-Nógrádban az idei szociális tüzelőanyag támogatásáról szóló döntés – közölte portálunkal Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő. A megyében 33 település kap ilyen segítséget a téli időszakra.

Kishartyán csaknem kétmillió forintot nyert el.

– Mintegy 86 köbméter fára kaptunk támogatást, amelyet a megvásárlást követően a fűtési szezon kezdetén osztunk szét a településen élő hátrányos helyzetűek között – mondta el portálunknak Sándor Attila, Kishartyán polgármestere. Hozzátette: emellett rendszeres szociális segélyt is adnak a rászorulóknak.

Érkezik a tűzifa. A kisebb településeken az önkormányzat munkatársai figyelik telente, hogy füstöl-e a kémény, van-e fűtés Fotó: MW

Mátraterenye több mint hatmillió forintot nyert el mintegy 287 köbméter fára.

– A szociális tüzelőanyag mellett átmeneti segéllyel is támogatjuk a hátrányos helyzetű lakosokat, amelyre eddig négy alkalommal volt lehetőség, idén októbertől azonban már hatszor tudjuk segíteni az embereket – mondta Gecse László polgármester.

Héhalomban nagy gondot fordítanak a szociális tüzelőanyag kiosztásán túl arra is, hogy minden családban meleg étel kerüljön az asztalra, valamint ruhákat is osztanak az arra rászorulóknak.

– A fűtési szezon beköszöntével végigjárjuk a falut, ha nem én magam, akkor a polgárőrök. Ahol gondot észlelünk, ott megpróbáljuk megoldani a problémát. Amennyiben nem működnek megfelelően például a fűtőberendezések, akkor azt többnyire adományokból kicseréltetjük – közölte Bakos József polgármester. Hozzátette: az önkormányzatnak mindig van tűzifája, így bárhol gond adódik, azonnal tudnak segíteni.

– Rendszeresen figyeljük azt is télen, hogy mindenhol van-e fűtés, nehogy valaki megfagyjon a hidegben. Októbertől pedig ingyenes étkeztetéssel is segítünk, amely során napi 300 adag melegételt osztunk ki a hét hat napján – hangsúlyozta Bakos József.

Tar önkormányzata is részesült támogatásban: az 5 millió forintból 220 köbméter tűzifát vásárolnak majd.

– Ehhez az összeghez még az önkormányzat is hozzátesz, ugyanis a szállítási költségeket a hivatal finanszírozza – mondta Turopoli Zsolt, Tar polgármestere.

Ezenkívül a szociális rendeletük alapján rendkívüli települési támogatás által segítenek azokon a lakoson, akik valami miatt kimagaslóan hátrányos élethelyzetbe kerülnek.

Több milliárd jut szociális célokra

Idén a kormány ötmilliárd forintot biztosít a szociális célú tüzelőanyag-programra. A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok nyújthattak be pályázatot. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, valamint barnakőszén megvásárlásához igényelhető. A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között, a teljes összeg pénzügyi felhasználása pedig legkésőbb 2020. március 31-éig történhet meg. Az évek során a támogatás kerete egyébként közel hatszorosára emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában