összetartozás

2019.09.05. 09:22

Erdélyi testvéreket fogadott Szécsénke

Igen szoros kapcsolat fűzi egymáshoz a dél-nógrádi falut és a Székelyföldön, a Nagy-Homoród völgyében fekvő, százötven fős lakosságú Kénos községet.

H. H.

Házigazdák és vendégeik a falu közösségi háza előtt Fotó: NMH

Az önkormányzatok szoros viszonyán túlmenően a magánemberek között is mély barátságok szövődtek.

Ennek jegyében minden évben oda-vissza ellátogatnak egymáshoz a Kárpát-medence két túlsó tájegységén élő magyarok. Augusztusban a kénosi küldöttség járt az anyaországi testvéreknél.

– Közel húszfős delegációt fogadhattunk, öröm volt látni, hogy a vendégek és a házigazdák az érkezéskor milyen boldogan borultak egymás nyakába – mondta el Hevér Boglárka, Szécsénke polgármestere.

Házigazdák és vendégeik a falu közösségi háza előtt Fotó: NMH

– Igyekeztünk tartalmas programot összeállítani az erdélyi barátainknak. A szomszédos Nógrádkövesden egy mezőgazdasági telepet tekintettünk meg, ami szakmai szempontból is kiváltképp hasznosnak bizonyult, hiszen Homoród mentén sok helyen tartanak állatot, és komolyan érdeklődtek, miként lehet a tenyésztést nagyüzemi keretek között művelni.

Jártunk Hollókőn, ahol a vár mellett bekukkantottunk a Babamúzeumba, ahol csak ámultunk a sok szép palóc népviseleten. A kénosiak kíváncsiak voltak a galgagutai varróműhely termékeire, míg Bánkon operettgálát néztünk meg együtt, Budapesten pedig részt vettünk a Szent Jobb körmeneten.

A polgármester végül hozzátette, rendkívül fontos számukra, hogy ilyen jelentős mértékű összetartás alakult ki magyarok és magyarok között. Meglátása szerint ez mindkét oldalon tovább erősíti a nemzettudatot és a hazaszeretetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában