europe direct

2019.09.19. 16:50

Civil közösséget épít a nógrádi szervezet

Az Europe Direct Nógrád Tanácsadó Iroda szerdán konferenciát szervezett az Európai Unió kohéziós politikájáról. A sorozat első állomásán, a Zagyvapálfalvai Közösségi Térben a civil szervezetek szerepe került előtérbe. Fenyvesi Gábor, a Fejlődő, Élhető és Szerethető Városért Egyesület elnöke köszöntőjében a civil munka fontosságát hangsúlyozta.

Palchuber Kinga

Szabó Csaba előadása: a civil munka meghatározza egy társadalom életét

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Tolnai Sándor, a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány tagja a Közösen a közösség fejlődéséért Salgótarjánban című pályázat sikereiről informálta hallgatóságát.

Szabó Csaba előadása: a civil munka meghatározza egy társadalom életét
Fotó: L.B. / NMH

Az alapítvány és a zagyva­pálfalvai Jézus Szíve plébánia a projektben több mint 30 millió forint uniós támogatást nyert el, amiből már az elmúlt időszakban is színvonalas rendezvényekkel, táborokkal, képzésekkel és kirándulásokkal erősíthették a helyi közösségeket.

Zagyvapálfalván egy funkcióját vesztett, romos épületet sikerült közösségi házként újjáéleszteni. A helyszín ma több közösségerősítő programnak is otthona, ahol állandó személyzet dolgozik. Tolnai Sándor kiemelte: az uniós támogatások nélkül nem sikerült volna mindezt megvalósítani, hiszen a városi önkormányzat nem biztosít elegendő forrást e célokra.

Szabó Csaba salgótarjáni polgármesterjelölt a Somlyó-Forgách Lakóközösség Egyesület tagjaként arról beszélt: a közösségépítésben Salgótarjánban is nagyon fontos szerepet kapnak a civilek.

– Amikor csak időm engedi, civilként is igyekszem Salgótarjánért dolgozni! Ez a munka meghatározza egy társadalom életét. Egy városnak fontos, hogy támogassa a civileket, akik munkájukkal egységesíthetik a lakosságot – mondta Szabó Csaba, aki szerint megfelelő körültekintéssel érdemes a pályázati lehetőségeket is megragadni.

Hozzátette: a Somlyó-Forgách Lakóközösség Egyesület célja, hogy igazi közösséget formáljon a városrészek lakóiból. Kezdetben az időseket segítették, de ma már helyi programokat is megvalósítanak.

Vadasi Zsuzsa, a Nógrád Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője a nógrádi civilek tevékenységét mutatta be előadásában. Elmondta: a megyében majdnem 1400 civil szervezet működik. Ez országosan a legalacsonyabb szám, de Nógrád méreteit tekintve jó arány. Salgótarjánban mintegy 400 egyesületet jegyeztek be, a többség kulturális, szabadidős és sporttevékenységet támogat. Ezután Fenyvesiné Mester Erika, az Europe Direct Nógrád Tanácsadó Iroda vezetője működésükről és megyei szerepükről beszélt. A konferenciát kötetlen beszélgetés zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában