almanach

2019.09.19. 11:20

Bemutatjuk Szilaspogonyt, a Kőleves fesztiváljáról híres községet

Megyénk észak-keleti részén fekszik az erdős hegyoldalakkal határolt település, Szilaspogony. Az elmúlt öt évben megvalósult fejlesztésekkel a település egyre vonzóbb. Nem is csoda, hogy a közelmúltban öt új család is otthonának választotta a festői szépségű falut.

Veres Edina

A község a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) sikeres pályázatainak köszönhetően mintegy 55,5 millió forintos támogatáshoz jutott az elmúlt öt évben.

Szilaspogony

Polgármester: Bódi Józsefné

Alpolgármester: Utasi András

Képviselő-testület:

Gál Viktorné, Farkas Barnabásné, Kovács Péter

Jegyző: Szurok Sándorné

Lakosság szám: 304

Önkormányzat székhelye:

3125 Szilaspogony,

Rákóczi út 45.

Telefon: 06-32/408-015

Háziorvosi szolgálat:

Dr. Erdődi Zsuzsanna (3125 Szilaspogony, Rákóczi út 49.)

Jeles napok:

Gyereknap, Idősek napja,

Adventi készülődés, Kőleves Fesztivál (szeptember első szombatján)

A Cered, Zabar és Szilaspogony települések konzorciumi pályázat keretösszegéből közel 9 millió forintot fordíthatott az orvosi rendelő teljes körű megújítására. Emellett a község részt vesz a 13 települést érintő Mátranovák és környéke kulturális maraton című projektben is. Ennek legfontosabb célja olyan rendezvények megvalósítása, amelyekben a nógrádi identitás erősítése áll a középpontban.

Szilaspogony a pályázatban csaknem egymillió forintot nyert, amelyből idén újra megvalósította a község nagy múlttal bíró rendezvényét, a Kőleves Fesztivált. Ezenkívül több mint 45 millió forint TOP-os támogatással zajlik jelenleg is a hivatal épületének energetikai felújítása.

A községvezetés több beruházást is megvalósított a Belügyminisztérium támogatásával, így például egy közbiztonság növelését szolgáló fejlesztést. Ennek keretében 6 millió forintot meghaladó összegből újabb négy térfigyelő kamerát szereltek fel a településen, így immár tíz eszköz őrzi a lakosok biztonságát.

Emellett a település immár négy éve részt vesz a közfoglalkoztatási kiírásokon, amely program keretében sok intézményben történtek kisebb felújítások, illetve néhányat újonnan is létrehoztak: egyebek mellett műhelyekkel és szabadidős tevékenységre szolgáló faszerkezetű épületekkel gyarapodott a falu. Nagy siker a településvezetés életében, hogy amíg az első évben 42, addig jelenleg már csak 18 embert foglalkoztatnak közfoglalkoztatás keretében. A hiányzó személyek az elsődleges munkaerőpiacon tudtak elhelyezkedni.

A helyiek évről évre nagy izgalommal készülnek a település különleges Kőleves Fesztiváljára Fotó: L. B./NMH

Ezenkívül a Palóc Út támogatásával népi játszótér kialakítása van folyamatban a településen a sportpálya mögött. A projekt befejezését követően a legkisebbek olyan hagyományos fából készült népi játékokkal körülvéve tölthetik szabadidejüket, mint például a mérleghinta.

MEGKÉRDEZTÜK: Mi a véleménye Szilaspogonyról?

Nagy György: – Itt születettem, két évtizedig voltam a település polgármestere, majd a közelmúltban díszpolgári címmel tüntettek ki. Úgy gondolom, hogy a település minden szépségével és gondjával együtt tökéletes. Büszke vagyok arra, hogy a kezdeményezéseimet az utánam következő községvezetés is méltónak találta a folytatásra, így például a Kőleves Fesztivál megszervezését.

Kovács Gergely: – Családi gyökereim ebből a faluból erednek, illetve Tótújfalu Ceredhez csatolásáig szilas­pogonyi lakos voltam. Június eleje óta én látom el a településen a falugondnoki feladatokat, így szinte mindenkivel kapcsolatba kerültem az elmúlt néhány hónapban. A hely szépsége, valamint az erdők ölelése vadászemberként különösen sokat jelent számomra.

Farkas Barnabásné: – Har­minc éve költöztem ide és most már ízig-vérig szilaspogonyinak érzem magam. Dajka vagyok az óvodában, illetve a roma nemzetiségi önkormányzat helyi vezetői tisztségét is betöltöm. Az önkormányzat nagyon jól együttműködik a szervezetünkkel és ez az itt élők körében is érezhető: egy csapatot alkotnak, segítik egymást a hétköznapok során.

Bódi Józsefné, a település polgármestere

– Hogyan kötődik Szilaspogonyhoz?

– A településen születtem. Fiatalként lett volna lehetőségem elmenni, de nem tudtam máshol elképzelni az életemet. Sok pozíciót betöltöttem már a faluban, például végigjártam az önkormányzat által működtetett főzőkonyha ranglétráját a konyhalánytól egészen az élelmezésvezető szakácsig, de dolgoztam postásként is. A képviselő-testületnek 24 éve vagyok a tagja, a települést öt éve szolgálom polgármesterként. Lényegében egész életemben a községért és az itt élő emberekért dolgoztam.

– Jelenleg milyen munkálatok zajlanak a településen?

– A fejlesztések közül az önkormányzat épületének energetikai korszerűsítése zajlik, amely pályázat jelenleg a közbeszerzési eljárásnál tart. A csaknem 43 millió forint összegű támogatásból megvalósul például az épület hőszigetelése vagy a korszerűtlen fűtésrendszer cseréje egy központi, programozható fűtésszabályzással rendelkező rendszerre. Emellett az épület villamosenergia-igényének csökkentése miatt napelemeket telepítenek a tetőszerkezetre.

– Mi lesz a következő lépés a fejlődés kaptatóján?

– Sok munka vár még ránk, egyebek mellett szeretnénk pályázat segítségével urnafalat kialakítani a temetőnkben. A tervek közül a legjelentősebb mégis az óvoda épületének és udvarának felújítása, illetve egy többfunkciós tartozékokkal felszerelt traktor beszerzése, amelyekre a Magyar Falu Programban pályázunk.

Műemlékek között a Szent Mihály főangyal templom

A helyi Szent Mihály főangyal templom mindig központi szerepet játszott a település életében, hiszen többségében római katolikus hívők élnek itt.

A templomot római klasszicista stílusban építették 1806 és 1823 között. Az épület egyhajós, nyugat-kelet tájolású, a csapott háromszögoromzat felett faborítású huszártorony áll. A sekrestye a déli hajófalhoz csatlakozik, míg a karzaton egy orgona kap helyet. A templom műemlék, amelynek sorsát a helyi önkormányzat a szívén viseli, így 2011-ben egy pályázati lehetőség keretein belül, közel 30 millió forintos összegű támogatásból megvalósult a templomtorony külső burkolatának és a tetőnek a cseréje, illetve a falak külső pucolása és színezése.

Kívül-belül megújult a templom

Emellett az épületen belül felújították a padlót, valamint a falakat is újrafestették. A település önálló plébániával nem rendelkezik, így a Szent Mihály főangyal templom filiaként, azaz leányegyházként tárja ki kapuit a hívő lakosok előtt az esküvők, a keresztelők, valamint a vasárnap és a neves egyházi ünnepeken tartott szent misék alkalmából.

Közel ezer kötetet kínál olvasásra a helyi könyvtár

Mintegy öt évvel ezelőtt egy romos raktárhelyiségből a közfoglalkoztatottak segítségével, de a közmunka programon kívül alakították ki a helyiek a település könyvtárát. Az önkéntes kezek munkájának, illetve a Balassi Bálint Megyei Könyvtár patronálásának hála, napjainkban közel ezer kötet közül válogathatnak az olvasás szerelmesei, amely kínálat a fenntartó szerepét betöltő megyei könyvtár segítségével folyamatosan bővül, illetve az igények szerint cserélődik.

Folyamatosan bővül a kínálat

Persze a könyvtár így magában csak egy helyiség lenne, de Kalas Pamela könyvtárosnak szívügye, hogy színes programokkal is megtöltse az intézményt. Ezekből a településen élő minden korosztály képviselője kedvére válogathat, például a gyerekek számára egész éven át ötletgazdag rendezvényekkel – egyebek mellett különböző vetélkedőkkel – készül, amelyekkel a fiataloknak szabadidejük hasznos eltöltésére is példával szolgál. Az intézmény ad helyet a könyvtár-mozinak is, illetve a helyiség nyitvatartási időn kívül is szívesen biztosít a helyieknek lehetőséget tudásszomjuk oltására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában