veszélyes lubickolás

2019.08.06. 06:40

Rossz vége lehet a szökőkútban fürdőzésnek

A nyári melegben jó hűsölési lehetőséget nyújtanak a strandfürdők medencéi, illetve a fürdésre kijelölt szabadstrandok, sokan mégis a belvárosi szökőkutakban lubickolnak. Ez azonban kockázatos…

Kis Dalma Róza

A szökőkutak dekorációs célból lettek létesítve, így nincsenek ellátva olyan vízszűrő berendezésekkel, mint a strandok – ez pedig veszélyeket rejteget magában Fotó: MW

Fotó: Kiss Zoltán

– Bár nem tilos a fürdés a szökőkutakban, mégsem javasoljuk senkinek. Ezek dekorációs célból lettek létesítve, így nincsenek ellátva olyan vízszűrő berendezésekkel, mint a strandok, illetve a vizük tartalmaz elszíneződést és algásodást gátló vegyszereket is. Kockázattal jár „strandolni” bennük, hiszen a szökőkutak vizeinek minőségi ellenőrzése nem kötelező, így nem is minősíthetők fürdővíznek – tájékoztatta portálunkat Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni városüzemeltetés irodavezetője.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos elmondta: meleg nyári napokon 25 Celsius-fok fölé is melegedhet a víz hőmérséklete, ami kedvez a baktériumok szaporodásának. Veszélyt jelenthet a lubickolókra azonban a vízbe kerülő por, állati ürülék és talajszemcsék is.

A szökőkutak dekorációs célból lettek létesítve, így nincsenek ellátva olyan vízszűrő berendezésekkel, mint a strandok – ez pedig veszélyeket rejteget magában Fotó: MW

– Amennyiben nem gondoskodnak a szökőkutak megfelelő tisztításáról, illetve ha a szökőkút nem üzemel folyamatosan, a kút belső felszínén olyan nyálkás, csúszós réteg alakul ki, amit a hagyományos technológiákkal nehéz eltávolítani. A kórokozók elszaporodhatnak ebben az élőbevonatban, ami egyúttal rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben. Elsősorban hasmenést okozó vírusok kerülnek a szökőkútba, amit akkor kaphatunk el, ha a víz véletlenül a szervezetünkbe jut. Az ilyen jellegű hasmenéses megbetegedés a gyerekeket veszélyezteti jobban. Ha valaki csak a lábát lógatja a vízbe, az ebből a szempontból nem jelent kockázatot – mondta Feketéné dr. Zeke Ildikó, akitől megtudhattuk azt is, hogy a szökőkutakban üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik.

– Az apró vízcseppekkel olyan baktériumok is a tüdő léghólyagocskáiba juthatnak, amelyek influenzaszerű tüneteket, vagy tüdőgyulladást okozhatnak – mondta a megyei tisztifőorvos.

Jobb, ha nem kockáztatunk, és fürdőzés céljából felkeressük inkább a strandokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában