hanyagság

2019.08.23. 06:40

Ritkán tisztított vízelvezető árkok okoznak bosszúságot Gyarmaton

Az idei nyár hatalmas esőzései sok bosszúságot okoztak már a város bizonyos pontjain élőknek.

Árokmélyítés Balassagyarmaton. A megye számos településén eltömődtek a vízelvezető árkok a nyáron Fotó: Torjay Attila

Sajnos sok helyen tapasztalható, hogy nem tisztítják rendszeresen az ingatlanok előtti árkokat, vagy az abból kinövő növényzet akadályozza, vagy éppen lehetetlenné teszi a csapadékvíz szabad elfolyását.

Ha egy hosszabb árokszakasz esetében egy vagy több ingatlantulajdonos betömi vagy megváltoztatja az ingatlana előtt lévő árok keresztmetszetét, hiába tartják karban az ingatlan előtti vagy utána lévő árkot a jogszabálykövető ingatlantulajdonosok, a szabálytalan vagy hanyag ingatlantulajdonos miatt az utcai vízelvezető árok nem fogja ellátni megfelelően a feladatát.

Árokmélyítés Balassagyarmaton. A megye számos településén eltömődtek a vízelvezető árkok a nyáron Fotó: Torjay Attila/NMH

Az is gond, hogy a város homokos talajra épült, így a bemosódó hordalék eldugítja a zárt csatornákat is, ami miatt beomlások, útbeszakadások jelentkezhetnek. Mivel szinte képtelenség minden ingatlantulajdonost meggyőzni, hogy tartsa rendben a hozzá tartozó területet, az önkormányzat a kritikus pontokon időszakonként a nyílt csapadékelvezető árkok tisztítására, helyreállítására kényszerül Balassagyarmaton is.

A nyári esőzésekkor több bemosódás, beszakadás történt útpadkákon, közműaknáknál és a csapadékvízárkokban, például a Vörösmarty, Attila, Mártírok és Bérczi utcákban. Ki kellett takarítani az Ipolyba vezető főgyűjtőcsatorna zsilip közeli szakaszát. Előbbieken kívül helyreállítás folyik a Honti, a Mártírok és a Baross utcai csapadékvíz-elvezető árokrendszeren is.

Figyelmeztetik a megye lakosságát

Balassagyarmaton az elkövetkező hetekben a Vörösmarty, Bercsényi, Hársfa, Honti és Móricz utcákban sor kerül a zárt csapadékvíz-csatorna tisztítására. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a lakosság figyelmét is felhívja a belterületi árkok tisztítására. Ez az év minden időszakában kiemelt fontosságú, az állampolgárok feladata is. Kérik, hogy a növényzettel benőtt, faágakkal eltömődött vízelvezetőket, átereszeket is tisztítsák meg, hogy betölthessék rendeltetésüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában