Akadálymentesen

2019.08.31. 15:25

Nógrádból indul útjára a mozgássérültek életét megkönnyítő eurokulcs

A Határok akadályok nélkül című program keretében Magyarországon Nógrád megyéből indul hódító útjára az úgynevezett eurokulcsrendszer. A projekt lehetőséget biztosított arra, hogy hazánkban elsőként Mátraverebély-Szentkúton – a Pilgrim Centerben – építsék ki azt a zárszerkezetet, amely jelentősen megkönnyíti a mozgáskorlátozottak életét.

Palchuber Kinga

Ampli István hasznosnak tartja az eurokulcsrendszer kiépítését, hiszen sokszor ütközik akadályba Fotó: Ladóczki Balázs

Fotó: Balazs Ladoczki

A Határok akadályok nélkül című projekt keretében Nógrád és a felvidéki Besztercebánya megyében 260 ezer eurós – mintegy 81 millió forint – európai uniós támogatásból valósulhatott meg az a mozgáskorlátozottakat segítő pályázat, amelyet a salgótarjáni székhelyű Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete (MESE) egy szlovák szervezettel közösen nyert meg.

A pályázat lehetőséget biztosított arra, hogy Magyarországon elsőként Nógrád megyében két helyszínen is felszereljék az eurokulcs által nyitható zárszerkezeteket. Nemrégiben Mátraverebély-Szentkúton, a Pilgrim Centerben adták át az első efféle szerkezetet, a napokban pedig a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ lépcsőjáróliftjéhez is átadták az egységes zárat.

Ampli István hasznosnak tartja az eurokulcsrendszer kiépítését, hiszen sokszor ütközik akadályba Fotó: Ladóczki Balázs

Uramecz János, a MESE elnöke elmondta: egyesületük jó kapcsolatot ápol a szlovák civil szervezetekkel, ezért is pályáztak közösen a mozgáskorlátozottak életét megkönnyítő módszer megvalósítására. Hozzátette: a program vezeti be Magyarországon az eurokulcsrendszert. Nyugat-Európában már több millió efféle kulcsot birtokolnak a mozgásukban korlátozott emberek: többek között Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Svájcban már kizárólag csak egységkulccsal nyithatók a mozgáskorlátozott illemhelyek, sőt a legtöbb helyen ezzel működtetik a mozgáskorlátozott lifteket is.

– Az eurokulcsrendszer hozzájárul a társadalmi esélyegyenlőség erősítéséhez, s hazai bevezetése és elterjesztése az érintettek számára jelentős segítséget jelenthet az önállóbb életvitelben és a turisztikai lehetőségek kiszélesítésében is – tájékoztatott Uramecz János.

Az elnök kifejtette: a rendszer célja, hogy a mozgáskorlátozottak egy olyan kulccsal rendelkezzenek, amellyel a benzinkutaknál és más központibb intézményeknél található mellékhelyiségeket önállóan is ki tudják nyitni, zárni, illetve használni. Ezenfelül a különféle lépcsőjáró-szerkezeteket és emelőlifteket a kulcsot birtokló személyek szintén saját maguk tudják irányítani.

– A zárszerkezetek használatát már egy okostelefonon, tableten és egyéb eszközökön fellelhető applikáció is segíti, amellyel megkereshetők a kulcsok által nyitható helyek – tájékoztatott az elnök.

Morvai Gergely, a Pilgrim Center műszaki vezetője elmondta: a vallási rendezvények sok turistát csábítanak a nemzeti kegyhelyre, köztük szép számban mozgáskorlátozott embereket is.

– Örömmel fogadtuk a megkeresést a zárszerkezet beépítésére – tette hozzá.

A MESE szeretne megszólítani olyan hazai cégeket, akik társadalmi felelősségvállalás keretében élnének a zárszerkezetek beépítésével, s segítségükkel Magyarország minél több pontja felkerülhetne az eurokulcsrendszer nemzetközi térképére.

Külföldi utazáshoz is igényelhetik

Uramecz János elmondta: a pályázat keretében az egyesület hatvan eurokulcsot kapott a gyártótól, amelyből húszat eljuttatott az országos szövetséghez is. – Aki igényli, és jogosult is az egységkulcs használatára, annak bizonyos használati időre át tudjuk nyújtani az eszközt. Sokan kerestek már bennünket, hogy külföldre utaznának, és kirándulásuk során szükségük lenne egy efféle kulcsra. Amennyiben Magyarországon minél több helyen sikerülne egységzárat felszerelni, annál több kulcs beszerzésére kaphatnánk lehetőséget – ismertette az elnök. Ampli István érintettként nagyon hasznosnak tartja az eurokulcsrendszer kiépítését hazánkban, hiszen sok helyen az akadálymentesített bejárat eldugott, de a liftek és a mozgáskorlátozott-mellékhelyiségek kulcsa is nehezen megközelíthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában